Индийската икономика, която е най-бързо растящата в света, не работи на пълни обороти. Това е проблем за Нарендра Моди, който току-що спечели трети пореден петгодишен мандат като премиер на страната, макар и без пълно мнозинство.

73-годишният Моди иска да превърне страната в икономика на стойност 5 трлн. долара преди края на настоящото тримесечие. Неговите планове за реформи обаче се усложняват от по-малката от очакваното изборна победа, а пред Индия предстоят и сериозни предизвикателства.

Един от проблемите, които стоят на пътя на амбициите й да се превърне в суперсила, е липсата на работа за стотици милиони граждани, особено жени.

В Индия има над 460 милиона жени в трудоспособна възраст - или повече от цялото население на ЕС, а те са по-образовани, по-здрави и по-амбициозни, от което и да било предишно поколение. Техните мечти обаче се сблъскват с тежката реалност.

22-годишната Гунасри Тамилселван, например, се опасява, че ще трябва да напусне работата, която обича. Тя е дипломиран инженер и започва работа в завода на финландския производител на електроника Salcomp в южния индийски щат Тамил Наду през миналата година.

Тамилселван е част от търсен екип, който произвежда зарядни устройства за водещи марки смартфони, но тя трябва да се бори и вкъщи, и на работа за правото си да бъде финансово независима.

А сега времето ѝ изтича. Семейството ѝ иска да я омъжи възможно най-скоро. В Южна Азия стандартно родителите все още намират брачни партньори за своите деца. Тя казва пред CNN:

“Баща ми не харесва това, че работя. Той ми даде 10 месеца, след което ще ми избере съпруг и ще ме омъжи.”

Ако това се случи, тя ще трябва да преговаря със съпруга си и неговите родители, за да може да продължи да работи. Това не е единствената битка, която жената иска да спечели.

В завода тя работи много повече, за да докаже на колегите си от мъжки пол, че заслужава мястото си в отдела по автоматизация, където се намират най-новите машини.

Само около една трета от жените в трудоспособна възраст в Индия са част от работната сила, според Световната банка, което е много под средното ниво от около 50% в световен мащаб.

В резултат на това страната изпуска милиарди долари. През 2018 г. от Световната банка посочиха, че Индия може да повиши темпа си на икономически растеж до 9% годишно, ако около 50% от жените са част от работната сила. Икономиката на страната отчете 8.2% ръст за финансовата година, която приключва през март.

По време на 10-те години на Моди начело на страната Индия се придвижи с четири места напред, за да се превърне в петата най-голяма икономика в света, а анализаторите са уверени, че правителството може да превърне страната в икономическа суперсила, която да изостава единствено зад САЩ и Китай до 2027 г.

Тази историческа възможност за Индия идва в период, в който Китай изпитва затруднения с безпрецедентен икономически спад, а светът търси нов двигател на растежа. Западните производители също така имат желание да диверсифицират веригите си на доставки.

Има обаче и опасения, че Индия може не се справи

Според консултантската компания McKinsey, приносът на жените към БВП на Индия е едва 18%, като това е едно от най-ниските нива в света. Това е в рязък контраст с Китай, където в продължение на няколко десетилетия жените бяха сериозна част от икономическия бум.

Създаването на работни места, особено за жени, е “буквално извънредна ситуация, за която не се говори” в страната, казва Чандрасекар Срипада, преподавател в Indian School of Business, който допълва, че “проблемът е толкова огромен, че няма магически решения и единен подход.”

Половината небе

От ограничителни културни норми до тормоз в офиса - има много причини, поради които жените, дори и когато са висококвалифицирани, избират да останат у дома.

“Индийските жени полагат минимум 7-8 часа неплатен труд на ден,” тъй като повечето домакински задължения и грижите за децата все още падат върху тях, казва Срипада.

Подобно на Индия, на жените в Китай също беше отредена такава подчинена роля в продължение на векове.

Умишленото деформиране на краката, което подобрявало перспективите за брак на една жена, е вероятно най-екстремната практика, която ограничава способността ѝ да работи.

Това обаче се променя драстично, след като Комунистическата партия поема властта през 1949 г., като нейният председател Мао Дзъдун забранява феодалните бракове и се застъпва за равенството между половете.

“Жените крепят половината небе,” заявява Мао. Днес те допринасят с над 40% към втората най-голяма икономика в света, според McKinsey.

През последното десетилетие правителството на Моди въведе мерки за насърчаване на включването на повече жени в работната сила. От 2017 г. платеният отпуск по майчинство в страната е 26 седмици, което е повече от 98-те дни в Китай.

Очаква се новото правителство да се опита да извлече полза от мащабната тенденция за преосмисляне на веригите на доставки. Международни компании искат да намалят зависимостта си от Китай, където са заплашени от засилващото се напрежение между Пекин и Вашингтон.

В резултат на това някои от най-големите компании в света, в това число и основни доставчици на Apple, като Foxconn, разширяват дейността си в Индия значително, а много от тях наемат голям брой жени, казват държавни служители в Тамил Наду.

По данни на компанията за пазарни проучвания Canalys, до 23% от смартфоните iPhone ще се произвеждат в Индия до края на 2025 г., което е с 6% повече, в сравнение с 2022 г.

Заводска работа

Голяма част от тази промяна е видима в щата Тамил Наду - промишления двигател на Индия, където компании, като Foxconn и Samsung, имат производствени заводи.

Над 40% от заетите в заводи жени в Индия работят в южния щат, казва Вишну Венугопалан, главен изпълнителен директор на Guidance Tamil Nadu - агенцията за насърчаване на инвестициите в щата.

Индийската компания с най-голяма пазарна стойност Tata Group, която има 156-годишна история и произвежда всичко - от сол до софтуер, също се опитва да подобри разнообразието в своите заводи в Индия.

Едно от нейните подразделения - Tata Power, изгради нова завод за соларни клетки и модули, в който 80% от служителите са жени.

Предприянието, което се намира в Тирунелвели, в Тамил Наду, наема предимно служители от района, за да улесни кандидатстването за работа на жени, които все още предпочитат да живеят с родителите или съпрузите си.

За да ги накара да се влеят в работната сила и да останат част от нея, компанията предлага придобивки, като достъпни жилища и таксита с охранители.

Подобни неща са от съществено значение, тъй като Индия е считана за едно от най-опасните места за жените в света заради големия риск от сексуално насилие и робски труд.

Различен път

Местните власти в Тамил Наду строят огромни жилищни комплекси за работещите жени, които осигуряват безопасно и хигиенично настаняване и подкрепят разрастващата се екосистема за производство на смартфони в щата.

Два от тези комплекси, които са с капацитет за над 36 000 жени, ще бъдат използвани от служителки на Foxconn, докато друг с капацитет за 11 000 души ще се ползва от компанията от Tata Group.

В Китай служителите, които идват от други места, често живеят в огромни общежития, предоставяни от компаниите, като този подход беше от съществено значение за превръщането на страната във фабриката на света.

Съоръжението на Foxconn в Женгжоу в Централен Китай, което е най-големият завод за iPhone в света, е с капацитет за около 200 000 служители.

Индия може да не е способна да създаде такива гигантски съоръжения, тъй като придобиването на огромни парцели земя в страната не е лесно.

Културата на общежитията може да не бъде възприета и по други причини. “Миграцията е болезнена,” казва Срипада. “Би трябвало да планираме по-малко миграция и повече децентрализирана икономика.”

От Тамил Наду казват, че правят точно това, което е част от причината в щата да има толкова жени, които работят.

“Производствените клъстери в града не са просто в големи градове,” казва Веногупалан. “Има доста голямо регионално разпространение, което означава, че не се налага голяма миграция на хора към един единствен център на растеж.”