Индийският министър-председател Нарендра Моди и неговата партия Бхаратия Джаната (BJP) спечелиха парламентарните избори в страната, но за първи път от десетилетие насам не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство.  

Моди заяви, че ще остане на поста за трети мандат, но BJP ще бъде принудена да влезе в коалиционно правителство. Управляващите загубиха позиции от възродения опозиционен блок, който проведе успешна кампания, фокусирана върху икономическите въпроси, предава CNA. 

Какво се случи на изборите?

След маратонските шестседмични избори първоначалните резултати показват, че BJP на Моди не е успяла да спечели 272 парламентарни места, необходими за самостоятелно съставяне на правителство. Съюзът от над 20 опозиционни групи, водени от Индийския национален конгрес, печели позиции в редица ключови избирателни райони.

Коалицията на BJP, известна като Националния демократичен алианс, изглежда е успяла да премине необходимата граница за мнозинство като блок, но без абсолютно собствено мнозинство партията на Нарендра Моди ще трябва да управлява с партньори за първи път, откакто дойде на власт през 2014 г.

Резултатът от изборите до голяма степен е шокиращ, след като екзитполовете три дни по-рано прогнозираха съкрушителна победа за водената от BJP коалиция. Изборите бяха възприети от мнозина като референдум за оценка на десетилетието, в рамките на което Моди промени много аспекти на живота в страната

Около 66% от избирателите са упражнили правото си на глас, показват официалните данни. Това са най-мащабните избори, които светът някога е виждал - с близо един милиард регистрирани избиратели, или около един на всеки осем души от световното население.

Гласуването беше разпределено в седем кръга между 19 април и 1 юни от съображения за сигурност и от гледна точка на логистиката. Изборите бяха проведени на фона на екстремните горещини, като температурите в някои части от Индия скочиха до почти 50 градуса по Целзий.

Какво следва?

Моди обеща да продължи да бъде министър-председател на Индия - въпреки загубата на мнозинството от неговата партия. Съгласно парламентарната система на страната, ако една партия не успее да спечели парламентарно мнозинство, тогава тази с най-много гласове има възможност да формира коалиционно правителство.

Алиансът на Моди се състои от няколко партньорски политически организации, някои от които са по-нестабилни в своята лоялност. Ако Моди не успее да спечели достатъчно подкрепа, за да се върне като министър-председател, те биха могли да поискат друг лидер или да преминат към опозицията, поставяйки под въпрос бъдещото управление на страната. Но, поне за момента, няма индикации за подобен сценарий.

През по-голямата част от историята на Индия - след обявяването на нейната независимост през 1947 г., коалиционните правителства бяха норма и именно на тях се приписваше постигането на забележителни постижения, като отварянето на индийската икономика в началото на 90-те години на миналия век. 

Къде сбърка Нарендра Моди? 

Кампанията на BJP разчиташе до голяма степен на изпълнението на ангажиментите на индуистките националисти и на личната "марка" на Моди. Той не успя да привлече достатъчно внимание сред гласоподавателите, много от които са притеснени, че икономиката - макар и една от най-бързо развиващите се в света - не предоставя ползи равномерно на всички.

Проблеми, като високата безработица, особено сред младите хора, и растящите разходи за живот, са натежали силно върху решенията на избирателите, според социологическите проучвания. Новата опозиция обръща внимание на тези проблеми в ущърб на управляващата партия.

Междувременно, някои анализатори твърдят, че прекалено амбициозната изборна цел на BJP от 400 места с нейните съюзници вероятно се е провалила, което е накарало някои поддръжници да не си правят труда да се явят пред урните.

В същото време, това поражда опасения, че управляващата партия ще използва мнозинството си, за да отслаби политиките, насочени към някои малцинствени групи.

Въпреки че Моди проведе активна кампания в южните щати на страната, BJP не успява да си пробие път там, а проиндуистките послания на партията не печелят кой знае колко привърженици.

Какво означават резултатите за Индия и за света? 

Много от партньорите в алианса на BJP не споделят пламенните индуистки възгледи, които са в основата на дневния ред на Моди. Това означава, че неговата партия може да бъде принудена да отхвърли острата реторика и да остави настрана амбициите за по-агресивно прекрояване на Индия в откровено индуистка нация.

Това може също така да накара BJP да предложи постове в кабинета и други отстъпки на партньори от съюза. На икономическия фронт правителството, ръководено от Моди, вероятно ще продължи да следва своята благоприятна за бизнеса политика, но отслабеният мандат означава, че то може да се затрудни с въвеждането на заявените амбициозни реформи относно трудовите и поземлените закони, необходими за поддържането на растежа.

За да засили подкрепата, правителството може да се изкуши да се обърне към популистки мерки и увеличаване на държавните разходи, излагайки на риск своите фискални планове.

Под ръководството на Моди профилът на Индия на световната сцена нарасна значително, подпомогнат от нейния стабилен темп на икономически растеж от над 8 процента и младото и растящо население, което я прави привлекателна за чуждестранния бизнес.

Моди се стреми да култивира по-задълбочено партньорство със САЩ, които виждат в Индия ключова "противотежест" на влиянието на Китай. Същевременно обаче, страната поддържа стратегическа независимост и отказва да се присъедини към Запада в осъждането на Русия за нейната инвазия в Украйна. Индия не прилага и икономическите санкци, продължавайки да внася руски петрол и суровини. 

Повечето анализатори не очакват външнополитическите позиции на Ню Делхи да се променят скоро. Същото важи и за амбициите на Моди да превърне Индия в глобален производствен център и да продължи да привлича чуждестранни инвеститори, докато икономиката на Китай се забавя.