Българският финтех стартъп планира сливания и придобивания, за да увеличи присъствието си в сферата на управлението на бизнес разходи и да се конкурира с големите играчи в сектора, като SAP.

Payhawk се стреми да придобие компания или компании, които са в ранен етап от развитието си и вече са набрали значително финансиране. В интервю за CNBC Христо Борисов, главен изпълнителен директор и основател на Payhawk, заяви:

"Kомпанията има по-добър “пазарно успешен продукт” ,в сравнение с конкурентите й, които са се сдобили с пазарни оценки на стойност милиарди долари посредством раздаването на безплатни корпоративни карти на други стартъп компании".

Payhawk е платформа за управление и контрол на бизнес разходи, която издава умни карти на служителите на нейни клиенти, сред които са компании, като Decathlon и Vinted.

Консолидация в сектора

Payhawk отчита огромен ръст през първото тримесечие, казват от компанията пред CNBC. Приходите ѝ нарастват с 86% на годишна база в световен мащаб, а продажбите скачат със 127% във Великобритания – пазар, който вече съставлява 27% от общите ѝ приходи.

Ръстът при Payhawk се дължи на значителното увеличение на клиентите. От компанията казаха, че отчитат 58% ръст на клиентите на годишна база за трите месеца до март, като Великобритания е основният двигател.

Освен ръст на приходите, от Payhawk обявиха и увеличение на общия брой на служителите с 29% на годишна база до 305 човека с планиран растеж от 31% на годишна база до края на 2024 г.

Борисов не търси компании за придобивание на щатския пазар, заяви той, допълвайки, че в САЩ Payhawk си партнира с American Express по програмата на гиганта в сферата на кредитните карти Sync Commercial Partner Program*.

“Много бизнеси, които получиха финансиране в последните 2-3 години, в момента търсят стратегически опции. Това е нещо, което правим активно. Търсим компании за придобиване. Нашата визия е да предложим единна платформа, която предоставя хомогенна среда, от която се нуждаят вашите бизнес разходи с един доставчик. Ще има известна пазарна консолидация.”

Планове за борсов дебют 

На въпрос дали компанията му планира да набере ново рисково финансиране, за да постигне целите си, Борисов заяви, че Payhawk винаги е част от разговорите за набиране на финансиране.

Възобновеният растеж през последната година е предизвикал интерес от външни инвеститори след по-трудната 2022 г. и началото на 2023 г., допълни той.

“Набирането на средства е всеки ден. Причината не е, че имаме нужда от пари. Най-лошият момент да набирате средства е, когато имате нужда от парите. Говорим с инвеститори ежедневно, за да се информираме в какво състояние е пазарът. Наши партньори, които наистина вярват в тази визия, виждат нещата по същия начин.”

Payhawk може да набере нов рунд рисково финансиране през тази или следващата година, допълни Борисов. Компанията, която има подкрепата на Lightspeed, Greenoaks и Earlybird, е набрала 240 млн. долара досега.

Борисов заяви, че крайната цел на Payhawk е да стане публична компания, макар на този етап да няма конкретна дата за дебюта ѝ на борсата.

“Крайната ни цел е първично публично предлагане (IPO) на компанията, това е нещо, върху което сме фокусирани. Това наистина зависи от пазарните условия и пазарната реалност.”

* Информацията в оригиналния материал на CNBC, в който беше посочено, че Payhawk търси компании за придобиване в САЩ, впоследствие бе коригирана от изданието.