Китайският гигант в електронната търговия Alibaba засилва своята глобална експанзия с нови услуги, насочени към привличането на малки компании в Европа и САЩ.

B2B платформата Alibaba.com, която продава на компании извън Китай, обяви, че пуска Alibaba Guaranteed, за да предостави по-голяма сигурност на доставките, плащанията и урежданията на спорове.

Платформата е част от бързоразрастващия се международен бизнес на Alibaba, която продава директно и на потребители в чужбина чрез сайтове, като AliExpress.

Потребителите в Китай отдавна се възползват от услугата "проследяване на пратки" и от благоприятни условия за връщане на стоки, докато същото не важи за малките компании, купуващи от трансгранични платформи за електронна търговия, поради допълнителната сложност на международната търговия.

Новата услуга на Alibaba.com има за цел да предостави на купувачите по-точни дати за доставка и безплатно връщане на местно ниво, обявиха от компанията. “Смятаме, че това е в крак в настоящите глобални тенденции,” заяви пред CNBC Куо Жанг, президент на Alibaba.com.

Той отбеляза засилваща се тенденция на фрагментация на веригите на доставки и заяви, че увеличаващ се брой местни компании, независимо дали става въпрос за козметика или автомобилни части, трябва да купуват в световен мащаб, за да защитят маржовете си на печалба.

Онлайн платформата продава основно продукти от базирани в Китай доставчици на малки компании в Европа, САЩ и други части на света. На уебсайта Alibaba.com е посочено, че е възможно се купуват единични продукти или да се пазарува на едро, но в страницата за регистриране на потребители е отбелязано, че “доставчиците предпочитат да правят бизнес с компании.”

Жанг твърди, че през последните пет години броят на купувачите в Alibaba.com е нараснал най-малко три пъти, като брутната стойност на стоките (GMV) онлайн е около 50 млрд. долара. GMV измерва общите продажби за конкретен период от време.

Търсене на оборудване

Жанг казва, че в последните 3-4 години сред по-популярните продукти, продавани в Alibaba.com, са машините за щампи върху тениски или лазерно рязане.

Той също така отбелязва, че след края на пандемията от COVID-19 по-големият интерес към диверсификацията на веригата на доставки е повишил търсенето на подобни машини. Възходът на индустрията на автомобили, използващи нови на енергия, също е генерирал търсене на части за нови коли, които Alibaba.com.

Спортните продукти също са популярни сред потребителите в Европа.

През ноември Alibaba.com инвестира в германската b2b компания Visable.

Alibaba.com работи с много европейски доставчици, които продават в ЕС, казва Жанг, допълвайки, че компанията има за цел да помогне на региона да ускори дигитализацията си, като използва повече технологии за бизнеса.

Търговската активност в ЕС е много по-голяма, отколкото търговията на Блока с други държави, посочва той.

Alibaba.com също така ще започне да внедрява инструменти с изкуствен интелект (AI) в платформата си тази година. Те включват способността на търговците да използват AI, за да генерират бързо описания на продукти по ключови думи за търсене, или да предоставят обслужване на клиенти в извън работно време.