Отборът на Вик Граусбек - Бостън Селтикс, ще се опита да спечели рекордната 18-а титла в НБА, докато Марк Кюбан, Мириам Аделсън и Далас Маверикс гонят своята втора титла, след като завоюваха първата си купа през 2011 г. 

Каква е историята на двата тима? 

Граусбек купува Селтикс през 2002 г. за 360 млн. долара. Това се случва няколко години, след като семейството му се мести в Бостън и той купува сезонен билет за мачовете на „келтите“. 

След като поема тима, неговата основна цел не е да стане по-богат, въпреки че Селтикс са четвъртият най-скъп отбор в лигата. „Исках да печелим титли, а не да стана по-богат“, казва той пред Forbes. Бостън печели последната си титла през 2008 г., а сега е на крачка от рекордната 18-а купа. 

Селтикс се нареждат на 18-а позиция сред най-печелившите отбори в спорта, като за последните три години са генерирали печалба от 269 млн. долара. Тимът днес се оценява на 4.7 млрд. долара, което е увеличение от 1200% спрямо времето, в което Граусбек и партньорите му ги придобива. 

От своя страна, Марк Кюбан купува Далас през 2000 г. за 280 млн. долара. Тимът беше оценен на 4.5 млрд. долара от Forbes през миналия октомври, но Кюбан реши да продаде мажоритарен дял от Маверикс при оценка от 3.5 млрд. долара

Бъдещето на НБА изглежда светло 

Forbes започва да оценява тимовете от НБА през 1998 г. Тяхната стойност се е покачила със средните 2 200% до днес. Бостън и Далас са сред топ 10 на отборите, отчели най-голям ръст в цената си. 

Изглежда, че бъдещето пред лигата е повече от светло, тъй като НБА преговаря за нова медийна сделка, която ще донесе 76 млрд. долара в следващите 11 години. 

„Всичко поскъпна през последните години. Кой очакваше, че това ще се случи? Нямах и представа, че оценките им ще скочат толкова много“, казва Граусбек. 

Постигнатото е още по-впечатляващо, тъй като милиардерът купува тима в партньорство с още 20 бизнесмени, след като залага имотите си, ползва спестяванията си и взима заем, за да може да сключи сделката. 

Кюбан придобива Далас изцяло със собствени средства. Когато той прави това през 2000 г., вече е изключително богат, след като продава компанията си MicroSolutions за 6 млрд. долара. „Дори и не се пазарих за цената на тима“, казва той. 

Отборът се класира за плейофите в НБА в 19 от 25-те сезона под негово ръководство. След продажбата на 68% от него, Кюбан запази 27%, но ще продължи да оглавява баскетболните операции на Маверикс. 

Днес новите собственици на Далас - фамилията Аделсън, са вторите най-богати в света на спорта със състояние от 29.7 млрд. долара. Повече от тях притежава единствено Стив Балмър (122 млрд. долара), който е собственик на Лос Анджелис Клипърс.