Банковият сектор в момента реализира рекордни печалби, но в бъдеще ще подлежи на трансформация, тъй като очакванията на потребителите се променят. Бизнесът в Европа става дигитален и трансграничен, в резултат на което има нужда от адекватно банкиране.

Това става ясно от презентацията на Paysera пред потенциалните инвеститори. Компанията планира първично публично предлагане на пазар beam на Българската фондова борса на 12 юни. 

Paysera Network

Групата от компании Paysera Network е глобална онлайн платформа за дигитални платежни услуги за физически и юридически лица и лицензирано дружество за електронни пари oт 2012 г.

Групата включва партньорска мрежа в Литва, Латвия, Естония, България, Румъния, Албания, Косово, Украйна и Грузия. 

Компанията оперира в над 180 държави, а за 2023 г. през платформата са осъществени транзакции за над 9 млрд. евро. Клиенти на групата са 1.4 млн. физически лица и 99 хиляди компании. 

Paysera е един от лидерите в нео-банковата революция в последните години. Размерът на трансакциите на т. нар. "нео-банков пазар", на който оперират подобни дигитални платформи, бележи сериозен в световен мащаб до 4.74 трилиона долара през 2023 г., като се очаква да достигне 9.24 трилиона долара през 2027 г., по данни на Statista. 

За IPO-то

Дружествата в България и Румъния оперират в партньорство и под лиценза на Paysera Литва, като основната цел на първичното предлагане е покриване на капиталовите изисквания за лицензиране на дружеството от местния регулатор, както и засилване и разширяване на дейността. 

Получаването на собствен лиценз за дружество за електронни пари ще добави допълнителен ръст на приходите, както вследствие на увеличението на пазарния дял за България, така и заради доходността от съхранението и управлението на клиентските средства. В същото време, то ще позволи по-добро потребителско преживяване и по-добра конкурентоспособност на пазара, смятат от компанията. 

Конкурентните предимства на платформата на местния пазар дават възможност за таргетиране на до 1% пазарен дял от приходите от такси и комисионни в сектора.

Компанията предлага и покупка на инвестиционно злато, а част от средствата от предлагането ще се използват за създаване на P2P платформа, с която компанията да навлезе на пазара на ипотечни кредити в България и Румъния. 

Размер на предложената емисия е 1 988 600 лв., разпределени в 163 000 обикновени акции, всяка от които ще бъде с цена от 12.20 лв. за брой. 

Paysera регистрира загуба от 99 хил. лв. за 2023 г., като очаква тя да се увеличи до 732 хил. лв. през 2024 и да излезе на печалба от 1.62 млн. лв. през 2025 при успешно пласиране на емисията. Приходите за 2024 г. се очаква да нараснат с 46% до 5.84 млн. лв.

Инвеститорите, купили над 1000 акции, автоматично ще получат привилегирован статут и като клиенти на Paysera с безплатен индивидуален account manager, безплатно асистиране и приоритетно обслужване, безплатна техническа помощ от програмист за интеграция на продуктите на Paysera, както и преференциални тарифи.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.