Форумът "Еврото, българите и бизнеса" ще събере на една маса водещи компании от различни сектори, институции, банки, инвестиционни мениджъри и експерти, които ще споделят своя опит и очаквания за бъдещето на страната ни в еврозоната и всички предизвикателства, свързани с него.

Събитието, организирано от Darik Business Review, ще се проведе на 12 юни със стартов час 9.30 в Planet Schwarz Tech Theater. Входът е свободен и не се изисква регистрация.

Програмата

Форумът ще бъде открит от изпълнителния директор на Дарик радио Христо Христов. Следва дискусията "България в еврозоната - какво се променя за бизнеса?" 

В нея участие ще вземат заместник-председателят и главен финансов директор на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и Жулиета Мандажиева, професионален член на AIBEST, съдружник в KDBMLaw (Act Legal) и член на Българската асоциация на управляващите дружества.

От тях ще научим важни подробности за:

  • двойното обозначаване на цените на стоките и услугите;
  • двойното обращение на лева и еврото;
  • обмяната на банкноти и монети;
  • промяната в бизнес софтуера и фискалните устройства;
  • превалутирането на капитала на търговските дружества;
  • Закона за въвеждане на еврото в България;
  • правните ефекти от влизането във валутния съюз за финансовите институции, бизнеса и потребителите.

Върху туристическите теми светлина ще хвърли изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. От нея ще научим очакват ли се проблеми в туристическия сектор заради това, че България не покрива инфлационния критерий и най-вероятно няма да влезе на 1 януари 2025 в еврозоната.

Тя ще отговори и на въпросите:

Има ли казуси бизнесът с административните процеси по превалутирането и подаването на информация към клиентите?

Очакват ли се промени в цените на определени продукти и услуги?

Важно ли е за нас като дестинация да бъдем част от валутния съюз?

Повече яснота по темата "Накъде ще вървят цените на имотите след влизането в еврозоната" ще внесе инж. Деян Рачев. Експертът отдел "Продажби" в Артекс инженеринг ще отговори и на въпросите:

Как лихвите по кредитите биха повлияли на имотния пазар в страната?

Как българинът купува днес имот – на кредит или със спестявания?

Има ли спад на сделките с имоти и защо статистиката не отразява реално случващото се на пазара?

Инфлация и ниски лихви – какво тласка в момента пазара нагоре? 

Следва дискусията "Как да управляваме парите си в еврозоната?", в която ще вземат председателят на УС на БАЛФК и съосновател на програмата InvestPRO Стойне Василев, управителят на Belayer Ангел Гяуров и Даниел Трифонов, ръководител "Ликвидност и финансови пазари" в tbi bank.

Тримата експерти ще дадат съвети за това как да структурираме правилно вложенията си и в какви инструменти да инвестираме; ще хвърлят светлина върху приликите и разликите на инвестициите в България и в страните от ЕС, както и върху тези между биткойн и етериум.

Даниел Трифонов ще постави фокус върху новата емисия облигации на tbi bank, доходността от банкови депозити и още спестовни продукти, които се предлагат на пазара у нас.

Тенденциите на имотния пазар след влизането ни в еврозоната ще обсъдят в дискусия Цветелин Иванов, мениджър Продажби на ARCO REAL ESTATE България; Георги Шопов, председател на Управителния съвет Национална асоциация на строителните предприемачи и Емил Цолов, управител на Стемоник Инвест.

"Еврото, българите и бизнеса" се провежда с подкрепата на ARCO REAL ESTATE България, Булстрад Виена Иншурънс груп, TBI Bank, Belayer, Карол Капитал Мениджмънт, Trusty и Мати-Ди.

Повече информация можете да намерите тук, както и в социалните ни канали във Facebook и Linkedin.