Брюксел е на път да увеличи вносните мита върху електрически превозни средства, като се очаква те да донесат повече от 2 милиарда евро годишно.

По всичко личи, че Европейската комисия е на път да отхвърли предупрежденията на германското правителство, че този ход рискува да започне скъпа търговска война с Пекин.

Еврокомисията ще наложи допълнителни мита до 25% върху вносните китайски електромобили от следващия месец, според източници на Financial Times. Брюксел твърди, че китайските производители на елколи се възползват от нерегламентирани държавни субсидии, които подбиват европейските им конкуренти.

Митата, подкрепяни от Франция и Испания, ще съберат милиарди евро за бюджета на ЕС годишно, тъй като продажбите на китайски електромобили растат в Европа.

Китай, който е най-големият търговски партньор на блока, е изнесъл електрически автомобили за 10 милиарда евро за ЕС през 2023 г., удвоявайки пазарния си дял миналата година до 8%, според анализатори от Rhodium Group. 

Каква е реакцията?

Пекин предупреди, че ще "отмъсти" за решението и се опитва да убеди мнозинството от държавите в ЕС да се противопоставят на новите тарифи, които ще бъдат в допълнение към съществуващите 10-процентови мита в блока. Пекин, от своя страна, вече прилага 15-процентно мито върху европейските електромобили.

Германия, Швеция и Унгария заявиха, че не одобряват този ход, опасявайки се от ответни действия на Китай. Служители на ЕС казват, че Берлин е оказал натиск върху Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат като председател на комисията, да прекрати разследването срещу субсидиите.

Германският канцлер Олаф Шолц наскоро предупреди, че „изолацията и незаконните митнически бариери, в крайна сметка, просто ще направят всичко по-скъпо и всички по-бедни”.

Интензивното лобиране от страна на правителството на Шолц обаче не е постигнало желания ефект, твърдят източниците на FT. Но дори и с новото увеличение на митата в Европа, те все пак ще бъдат по-ниски от 100-процентовите тарифи, прилагани от САЩ. 

Какви ще са ефектите?

Допълнителните мита в Европа ще засегнат китайските производители, като BYD и SAIC, както и компании като Tesla, които имат заводи в Китай. Митата може да варират в зависимост от производителя и в зависимост от нивото на субсидия, което ЕС твърди, че е установил.

Според икономическия институт Kiel, допълнителни 20-процентни мита върху китайските електрически автомобили ще намалят вноса с една четвърт. Експертите изчисляват, че с 500 000 превозни средства, внесени през 2023 г., това съответства на приблизително 125 000 единици на стойност почти 4 милиарда долара.

"Спадът до голяма степен ще бъде компенсиран от увеличаване на производството в ЕС и по-нисък обем на износа на електромобили, което вероятно ще означава значително по-високи цени за крайните потребители“, заключават изследователите.

Комисията очаква китайските електромобили да заемат 15% пазарен дял в ЕС през следващата година. В него се казва, че цените обикновено са с 20 процента по-ниски от тези на моделите, произведени в ЕС.

Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията, призна, че електромобилите са от решаващо значение за зеления преход, когато обяви разследването през октомври. Но той добави, че "конкуренцията трябва да бъде честна.“

Неговият отдел е натрупал доказателства, че китайските производители на автомобили и техните доставчици са получавали субсидирани заеми, данъчни облекчения и евтина земя.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан обаче отхвърля антисубсидийното разследване на ЕС като „типичен пример за протекционизъм“, добавяйки, че решението за налагане на допълнителни мита „нарушава принципите на пазарната икономика и международните търговски правила“.

„Протекционизмът няма бъдеще. Отвореното сътрудничество е правилният път“, каза Джиан.

Кого ще засегнат митата? 

Много производители на автомобили в ЕС осъдиха плана на Еврокомисията, опасявайки се, че Китай може да отговори по същия начин или дори да ги блокира от своя пазар. Европейските марки представляват около 6% от продажбите на електромобили в страната през 2022 г.

Германия е изнесла 216 299 автомобила за Китай през 2023 г., което е спад от 15% спрямо предходната година. Някои европейски марки, включително Mercedes и Volkswagen, също управляват заводи в Поднебесната империя.

Geely - една от разследваните китайски компании, притежава шведската Volvo. Премиерът Улф Кристерсон се присъедини към Шолц и унгарския премиер Виктор Орбан в публичното им противопоставяне на митата на ЕС. 

Тримата лидери ще трябва да осигурят най-малко 11 други правителства, за да отменят решението на комисията относно митата. Други страни от Централна Европа, като Чехия и Словакия, също се очаква да се присъединят към опозицията.

Износителите на храни и луксозни стоки, като Италия, също са загрижени от потенциалните китайски ответни мерки срещу продукти от страната.

Но Франция, която настоя за разследване, за да защити собствената си индустрия и да принуди Китай да инвестира в производството там, едва ли ще се огъне. Испания - друг голям производител на автомобили, също посочи, че ще подкрепи митата.

Държавите-членки вероятно ще трябва да гласуват тарифите преди 2 ноември тази година, пише още FT. Окончателните мита обикновено се налагат за срок от пет години.