Ел Ниньо официално приключи и вълните от неговата гибел ще разтърсят времето по целия свят.

Естественият климатичен модел, белязан от по-топли от средните океански температури в тропическия Тихи океан, обхвана планетата в началото на миналото лято. Той достигна супер статус по-рано през 2024 г., след като повиши температурите през най-горещата година в историята и повлия на други глобални метеорологични събития.

Тъй като Ел Ниньо вече е извън светлината на прожекторите, неговата противоположност се готви да заеме мястото му по-късно това лято: Ла Ниня.

Засега нито Ла Ниня, нито Ел Ниньо са активни и светът е в така наречената неутрална фаза, според Центъра за прогнозиране на климата на щатската Национална администрация за океаните и атмосферата. Но това ще се промени бързо, тъй като Ла Ниня се изгражда през лятото.

Ето какво може да предложи едно лято без Ел Ниньо и с прохождаща Ла Ниня.

Знойно лято

Лятото на Ла Ниня - след силните зими на Ел Ниньо, исторически е било едно от най-горещите в историята в САЩ. Тази година вероятно няма да е по-различно, дори преди Ла Ниня да се утвърди.

Преходът към Ла Ниня не е единственият фактор, влияещ върху температурите през най-горещото време на годината. Те се увеличават и в резултат на глобалното затопляне.

Наред с това, сушата и горещините са циклични. Колкото по-горещ става даден район, толкова повече той изсъхва, което може да е рецепта за нова или влошаваща се суша. В резултат, сухата зона ще стане още по-гореща, тъй като по-голямата част от слънчевата енергия отива за нагряване на земята, като малко от нея се губи за изпаряване на влажна почва.

Приключването на Ел Ниньо ще има големи последици и за Атлантическия океан и е една от основните причини експертите да прогнозират хиперактивен сезон на ураганите.

Ел Ниньо има тенденцията да създава ветрове в горната част на атмосферата, които "разкъсват" бурите, докато Ла Ниня прави обратното. Така че тази година може да се развият повече бури, без Ел Ниньо да ги задържа.

Рекордните температури на водата в Атлантическия океан също могат да действат като „храна за бури“, като им помага да се формират, укрепват и оцеляват.

Атлантическият океан не е единственият „под пара“. През изминалата година Ел Ниньо помогна за повишаване на средните глобални температури на световния океан до рекордни нива. Ла Ниня може, в крайна сметка, да донесе охлаждащ ефект, като потенциално компенсира част от нагряването през изминалата година.

Но това няма да се случи скоро, пише CNN. Океаните се охлаждат невероятно бавно, особено след като около 90% от излишната топлина по света, произведена от изгарянето на загряващи планетата изкопаеми горива, се съхраняват в тях.

Трайното въздействие на Ел Ниньо

Ел Ниньо завладя света през юни 2023 г., като явлението се превърна в едно от най-силните в историята. Той сериозно повлия на планетата през своя едногодишен живот.

Най-забележителното е, че Ел Ниньо помогна за повишаване на температурите на въздуха и океана до рекордни нива в световен мащаб. Всеки месец от юни 2023 г. до май 2024 г. е бил най-горещият в историята, съобщава CNN.

Глобалните температури на океана за първи път се покачиха до рекордни нива през март 2023 г. и оттогава остават на исторически стойности. Вече повишените температури в резултат на глобалното затопляне само влошиха ситуацията, тъй като рекордната температура на въздуха проникна в океаните.

Естественият климатичен модел повлия на много значими метеорологични събития от миналото лято. Ел Ниньо вероятно има пръст в горещите и сухи условия в северната част на Южна Америка, които доведоха река Амазонка до рекордно ниски нива през октомври, най-топлата зима в САЩ и тежката суша в големи части от Централна и Южна Африка тази зима.

Части от източното крайбрежие на Африка обикновено регистрират повече дъжд по време на Ел Ниньо, но прекомерните валежи имаха опустошителен, смъртоносен ефект в Кения през април и май.

Калифорния и западната част на САЩ също обикновено се радват на повече дъжд по време на Ел Ниньо, особено през зимните месеци. Това се случи и миналата зима, когато множество мощни атмосферни явления удариха Западното крайбрежие.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи пълното въздействие на Ел Ниньо през последните 12 месеца, но тези събития са доказателство за обхвата и силното му влияние.