Количеството на биткойните, притежавани от "копачите" на криптовалутата, е спаднало до най-ниските си нива за последните 14 години, пише Coin Telegraph. На 19 юни резервите на криптоминьорите са се понижили до 1.9 милиона биткойна, след като започнаха годината с 1.95 милиона.

Според Лукас Оутумуро, ръководител на изследванията в платформата IntoTheBlock, се очаква копачите да държат все по-малко биткойни с течение на времето, тъй като т. нар. "разполовяване" на наградите за тях, което се случи през април, оказва натиск върху нормите на печалба. По тази причина става все по-вероятно те постепенно да започнат да продадат своите резерви.

В консенсусния механизъм, който осигурява функционирането на блокчейн системата на биткойн, известен и като "доказателство за работа" (от англ. proof of work), копачите се възнаграждават с нови биткойни за валидиране на транзакции и защита на мрежата. В техните резерви влизат непродадените първични биткойни, получени от криптоминьорите като възнаграждения.

Приблизително на всеки четири години "субсидията" за копаене в мрежата се намалява наполовина. Последното такова разполовяване се случи на 20 април 2024 г. и намали наградите за копаене от 6.25 биткойна на 3.125 биткойна за блок. 

Въпреки намаляването на наградите за копачите, техните резерви, измерени в щатски долари, се движат около най-високия си диапазон за всички времена в размер на около 135 милиарда долара.

Това означава, че хората и компаниите, които "добиват" биткойни, държат по-малко количество от криптовалутата, но въпреки това активите им имат по-голяма стойност в парично изражение заради поскъпването на самия дигитален актив. 

"Изглежда днешните копачи са се поучили от предишните цикли. Отминаха дните, когато те държаха твърде много биткойни в резервите си, тъй като тази стратегия имаше обратен ефект в миналото“, казва Саша Грумбах, главен изпълнителен директор на фирмата за криптодобив Green Mining DAO.

В своя априлски доклад платформата Coinshares прогнозира, че т. нар. хешрейт на биткойн мрежата (общата изчислителна мощност, използвана за добива на криптовалути) ще скочи през 2025 г. след първоначалния спад след разполовяването.

Намаляването на биткойн наградите и конкуренцията водят до намаляване на количеството, произведено на единица "хеш мощност" с течение на времето, което повишава производствените разходи.

"Фокусът на копачите изглежда е насочен към краткосрочната финансова стабилност, а не върху дългосрочното натрупване на биткойни. С други думи, да имаме по-малко биткойни е нормално в пазарната фаза, в която се намираме“, казва още Грумбах.