През 2023 г. преживяхме сериозна епидемия от дървеници в хотелите по целия свят, въпреки че никой град не изглеждаше по-силно засегнат от Париж. И въпреки че кризата изглежда отшумя, ние си научихме урока.

Затова можем да ви посъветваме - когато се настанявате в хотелска стая, при никакви обстоятелства не оставяйте куфара си на леглото. Вместо това го сложете там, където най-малко очаквате: във ваната, съветва T+L.

Разбира се, хвърлянето на багажа във ваната може да ви звучи като най-странното нещо, което можете да направите, когато влезете в хотелска стая. Правейки го обаче, той остава недокоснат от всякакви платнени повърхности (включително килими, спално бельо, декори и завеси), които могат да съдържат дървеници - подскачащи гадини, които биха се скрили в куфара ви, за да се повозят на стоп до следващата дестинация.

„Пътуването може да предизвика безпокойство - закъснели полети, изгубен багаж и други непредвидени обстоятелства, така че се опитвам да направя всичко възможно, за да избегна добавянето на дървеници към микса“, казва пътешественикът и основател на Just Packed Лидия Мансел.

„Винаги, когато се настанявам в хотел, веднага слагам багажа си в банята, в антрето или на друго място далеч от леглото, а не на килима. По този начин вещите ми са достатъчно далеч от всички мебели, където обикновено се появяват дървеници и значително намалявам шансовете си да ги занеса у дома."

Менсел добавя още една важна стъпка:

„Също така оставям бележка за камериерките върху куфара, като ги моля да не го местят. Случвало се е да го качат на стойката за багаж, която също може да е развъдник на дървеници, така че бележката гарантира, че багажът ми ще остане там, където съм го поставила."

Има много други начини да се предпазите от заразяване с дървеници. Експертите съветват да избирате твърди куфари, когато е възможно, тъй като „е по-трудно за дървениците да се прикрепят към твърди материали, отколкото към плат“.

Добра идея е и всичко да опаковате отделно в затварящи се найлонови торбички, както и да носите малко фенерче, с което да огледате стаята си при пристигането.

Трябва да отделите малко време, за да разгледате пространството за следи от вредители. Проверете матраците, възглавниците и меката мебел за признаци на дървеници. Отворете чекмеджетата на нощните шкафчета и погледнете вътре.

Ако планирате да останете само една или две нощувки, дръжте дрехите си в куфара и използвайте банята като място за съхранение.

Поставете багажа си на твърда повдигната повърхност - не на пода и не върху мека мебел. Ако не можете да намерите подходяща, го оставете в сухата вана или в колата си, докато не направите бърза проверка на стаята.

Експертът по пътуванията и директор на Parklink Даниел Кларк има навика да чисти хотелската стая, преди да я използва.

„Бях „ужилен“ в миналото, когато мравки влязоха в раницата ми при едно пътуване, а дървеници по време на друга ваканция, така че се научих първо да чистя твърдата повърхност за съхранение – нося антибактериални кърпички за целта, или ако имам вана в стаята, да я използвам за багажа. Тя може лесно да се измие и е една от най-чистите повърхности поради честотата на почистване. Не съм откривал или насекоми в багажа си, откакто съхранявам багажа си там.“