Прогнозираната суша в житницата на Черноморския регион вероятно ще се отрази на добивите на слънчоглед и царевица, докато обилните валежи в САЩ - след отчетените почти рекордно високи температури, заплашват да навредят на реколтата, което пък ще се пренесе върху световното предлагане и ще повиши цените.

"Прогнозата за времето за Черноморския регион е един голям червен флаг," казва пред Reuters Крис Хайд, метеоролог в щатската компания Maxar, като сушата и очакваните валежи под нормата през юли и август вероятно ще навредят на ключовата за региона реколта от царевица и слънчоглед.

Рекордно високите температури във водещи селскостопански региони по света забавиха сеитбата и навредиха на развитието на посевите на фона на засилващото се въздействие от страна на климатичните промени, като огромни площи земеделска земя в Русия, Китай, Индия и САЩ са подложени на изключително горещи условия и количество валежи под нормата.

Глобалните цени на пшеницата скочиха до 10-месечен връх, след като лошите метеорологични условия ограничиха добивите в Русия, която е най-големият износител.

Горещото време в южната част на Русия ще засегна реколтата заради липсата на влага в почвата, като по-малко валежи и топлина се очакват още в Урал, Западен Сибир и Забайкалието, според прогнозата на руския Хидрометеорологичен център.

В Южна и Източна Украйна също се отчита горещо и сухо време, като валежите в периода 1 май – 10 юни са едва 20-50% от нормалното, според държавната метеорологична служба, като сушата възпрепятства развитието на зимни и пролетни култури в части от областите Харков и Донецк.

"Месец май в Украйна беше един от най-сухите за последните 30 години," според местната метеорологична служба. "В северните региони, и по-конкретно в Житомир, градушки нанесоха поражения на пролетните културни, като царевица, соя и слънчоглед."

В САЩ, която е водещ износител на храни, части от източното крайбрежие бяха обхванати от големи горещини, докато прекомерните дъждове в ключовия регион на Средния запад и прогнозите за още влажно време засилиха опасенията от наводнения.

"В Средния запад фокусът се променя от горещини към прекалено много валежи, които биха могли да доведат до наводняване на произвеждащите царевица и соя региони, най-вече в северната част на региона," казва Хайд.

Времето в Китай и Индия се очаква да се подобри

В Азия се очаква силните дъждове да облекчат от сушата в части от Китай, която е водещ купувач на соя, докато валежите по време на мусонния период в Индия, които са една пета под нормата, вероятно ще се възстановят, стимулирайки селското стопанство в най-големия производител на ориз в света и водещ вносител на олио.

"Времето в северните и източните части на Китай, където се произвеждат царевица и соя, е сухо, което е притеснително," казва Хайд. "Валежите обаче се очаква да се нормализира и дори да са малко по-високи от нормата в периода юли – септември, което може да повлияе добре на реколтата."

В Индия мусонът напредва след спиране от повече от седмица.

"Мусонът вече е набрал необходимата сила, за да достигне до северните равнини. В следващите няколко седмици очакваме няколко период на силни валежи, които ще заличат недостига от валежи. Юли се оформя като обещаващ."

Времето в Австралия се очаква да бъде нормално, като в някои райони има повече валежи от обикновеното, което подобрява изгледите за реколтата от пшеница, докато в идните месеци за Аржентина и Бразилия се прогнозира основно нормално време.