Над 90 деца, нуждаещи се от оперативно лечение на лицеви аномалии, минават през Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив годишно. Това са над 97% от случаите в страната, сочат официалните данни.

И макар екипът да не спасява буквално живота на малките си пациенти (лицевите аномалии рядко са фатални), той съвсем буквално им подарява нов живот, разказва началникът на отделението проф. д-р Юрий Анастасов, който от години работи в подкрепа на децата с подобни проблеми и техните семейства.

Статистиката показва, че лицевите аномалии не са рядко срещани – 1 на 700 раждания. Често се случва родители да решат да изоставят детето си заради подобен медицински проблем. Дългогодишната работа на проф. Анастасов и екипът му обаче успява да промени цифрите.

От създаването си през 1997 г. до днес отделението е повлияло върху здравето и живота на десетки хиляди българи – болни деца и техните семейства, осигурявайки им не само хирургична намеса, но и подкрепа, и последващо лечение.

Екипът на проф. Анастасов стои зад мащабна програма за обучение на медицински сестри у нас за разпознаване на специфичните състояние и предоставяне на информация на семействата за възможностите за лечение. За два месеца през нея преминават около 40 сестри, посочва професорът и добавя:

„Благодарение на нея, изоставените деца са по-малко и България вече не е лошият пример в това отношение“.

През 2013 г. е създадена и специална платформа с електронни медицински досиета за лицеви аномалии, в която лекари, пациенти и семействата им споделят информация. Тя улеснява лечението на децата, страдащи от много различни заболявания, влизащи в графата „лицеви аномалии“, посочва още проф. Анастасов.

Гениален математик и пилот

Част от порасналите пациенти на Юрий Анастасов са се възползвали от шанса за нов живот по най-добрия начин, сбъдвайки детските си мечти. Един от тях в момента е пилот, разказва лекарят. Момиченце, което все още се лекува, пък е гениален математик и обира всички награди на състезания и олимпиади.

Вдъхновяващите истории на децата влизат в полезрението на Изи Кредит и компанията дарява специализирани инструменти, необходими за операциите на пациентите с лицеви аномалии. Сумата е събрана от служителите й и техни колеги в групата на MFG от Вива Кредит, MFG и Smart IT по време на традиционния за организацията благотворителен коледен базар.

Проф. Атанасов разказва, че екипът му решава с дарените средства да купи апарат - особено нужен, когато на операция трябва да бъде подложен повече от един пациент. Допълват оборудването си и с други инструменти, за които парите никога не стигат.

„Силата на доброто“

Дарението за отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия е част от комуникационната платформа на Изи Кредит “Силата на доброто”, която въплъщава отговорността на компанията не само към обществото и клиентите, но и към хората в организацията.

Основен двигател на създаването на инициативата е изпълнителният директор на Изи Кредит Галин Тодоров, който споделя:

„Твърдо вярвам, че всеки ден всички ние, хората в Изи Кредит, градим здрава и устойчива общност, водени от основните ценности на компанията – човечност, новаторство, отговорност.“

Екипът на компанията се ръководи от максимата, че доброто трябва да се споделя, фокусирайки усилията си в три основни направления:

  • Повече внимание към служителите и изпълнителите
  • Повишаване удовлетвореността на клиентите
  • Каузи в полза на обществото

Изи Кредит се включва в реновирането на детско отделение в болница ИСУЛ в София, освежава и обзавежда детски кът в болницата в Девин, подпомага Центъра за настаняване от семеен тип на хора с увреждания в Сандански и в други благотворителни инициативи.