Хората губят когнитивните и социалните умения, от които се нуждаят, за да процъфтяват в личния и професионалния си живот, твърди организационният психолог Ричард Дейвис.

“Всички ние сме изложени на риска да изгубим тази основна способност, която наричам възприемчивост,” казва пред CNBC Дейвис, управляващ директор на консултантската компания Russell Reynolds Associates.

“Това е способността да имаме добра преценка, да вникваме в хората и това е много притеснително.”

Вина за това имат технологиите, социалните медии и изкуствения интелект, допълва Дейвис.

„Хората разчитат толкова много на телефоните си, че са все по-неспособни да преценяват сами. Това е конгнитивна способност, която, всъщност, трябва да упражнявате, за да не я изгубите” .

Дейвис използва технологията GPS като пример. Преди време хората ползваха физически карти или паметта си, за да стигнат докъдето трябва. Сега, ако батерията на телефона ви се изтощи, може по-лесно да се окажете изгубени.

“Какво се случва, когато Waze не работи? Когато нямате обхват на телефона? Когато нямаме ChatGPT?” пита Дейвис. Способността на хората да разговарят и да се свързват помежду си също е изложена на риск, казва той.

“Ако главата ви е забита в телефона, срещате се с хора през Tinder или базирате бизнес решенията си единствено на някакво резюме, а не се виждате или не прекарвате време с човек, губите основна човешка способност да вниквате в другите хора”.

Вдигнете главата си от телефона

Познаването на технологиите може да ни помогне по отношение на ефективността, продуктивността и обучението. Ако обаче разчитате постоянно на вашите устройства, това няма да ви донесе успехи в дългосрочен план, казва Дейвис.

Демонстрирането на способност да изпълнявате докрай задачи, да решавате проблеми и да се срещате с хора сами ще направи така, че да стигнете далеч, казва той — някои шефове на компании ценят тези умения у потенциалните нови служители и ги търсят, когато обмислят кои служители да повишат.

Опитайте да ограничите ползването на мобилния си телефон, съветва Дейвис. Общо 24% от възрастните в САЩ на възраст между 18 и 29 г. са зависими от смартфоните си, според проучване на изследователския център Pew от януари.

Дори и малко намаляване на използване на телефона може да ви помогне да освободите място за дейности “без екран”, които подсилват вашата възприемчивост и когнитивност, като спорт и четене на книги, казва Ейми Бленксън, експерт по щастието и съосновател на Digital Wellness Institute.

Спортът увеличава притока на кислород към мозъка и намалява стреса и безпокойството, улеснявайки психическото презареждане след дълъг работен ден, сочат проучвания. По същия начин, четенето може да подобри дългосрочното функциониране на мозъка и на паметта.

“Вдигнете глава от телефона, качете се на метрото, отидете в центъра и се срещайте лично с хора. Така ще имате много повече представа за хората, ще вземате много по-добри решения и ще вниквате по-добре в другите.”