Социални медии за вас, но не и за мен или за моите деца, казва Питър Тийл.

В разговор с журналиста Андрю Рос Роскин по време на Фестивала на идеите в Аспен, Колорадо, Тийл, който е съосновател на PayPal и първият външен инвеститор във Facebook, разкри, че не обича децата му да прекарват прекалено много време пред екраните през седмицата.

Соркин попита Тийл относно направеното наскоро изявление от страна на главния хирург на САЩ Вивек Мърти, който заяви, че неговата служба ще настоява за етикети в социалните медии, подобно на тези на цигарите, които предупреждават за опасностите за здравето на децата.

Срещу Meta - компанията майка на Facebook, е заведено дело от 33 щата с обвинения, че социалните мрежи Facebook и Instagram увреждат психическото здраве на младите хора.

Тийл, чието състояние се оценява на 10.6 млрд. долара, заяви, че е "прекалено лесно" големите технологични компании да бъдат превърнати в изкупителна жертва "за всички наши проблеми."

Въпреки това, той каза, че има "интересна критика, която може да се отправи" относно факта, че много ръководители в социалните медии ограничават времето пред екрана на своите деца.

Тийл заяви, че позволява на неговите деца само по час и половина време пред екрана на седмица. Децата на Тийл са малки – на 3 и 5 години, така че подобно ограничение изглежда разумно. Децата обаче използват интернет на все по-ранна възраст, което предизвиква загриженост относно отглеждането на поколение от "iPad деца."

Тийл не е първият технологичен лидер, който признава, че контролира строго времето пред екрана на своите деца. Главният изпълнителен директор на Snapchat Еван Шпигел казва, че също ограничава времето пред екрана на 8-годишния си син до 1.5 часа на седмица.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай пък е казвал, че синът му в средна училищна възраст не разполага с телефон и че гледането на телевизия в дома му не е лесно достъпно.