Сватбата на годината е тук. След по-малко от седмица Анант Амбани - син на индийския милиардер Мукеш Амбани, ще се ожени за приятелката си Радхика Мърчант. Индия не е непозната територия за разкошни сватби, но подготовката и партитата за този конкретен съюз омайват страната.

Зашеметяващите списъци с гости, включващи милиардери от Силиконовата долина и боливудски звезди, подчертаха нарастващото влияние на Мукеш Амбани в световната икономика.

Най-богатото семейство в Азия демонстрира богатството си с изложба на бижута, напомнящи за отдавна отминалата епоха на махараджи и моголски императори.

Семейство Амбани са поставили нов стандарт за големите и пищни индийски сватби, които трябва да станат по-големи и по-шумни от всякога, тъй като броят на свръхбогатите нараства в най-бързо развиващата се голяма икономика в света.

„Сватбените партита на Амбани имаха многостранно въздействие върху сватбената индустрия в Индия, като повлияха на тенденциите, засилиха търсенето на доставчици, популяризираха културното наследство и дори стимулираха икономическия растеж“, посочва за CNN главният изпълнителен директор на сватбената агенция The Knot Worldwide Тим Чи.

Индийската сватбена индустрия процъфтява, откакто страната излезе от пандемията. Оценена на около 130 милиарда долара, днес тя е почти два пъти по-голяма от тази в Америка, въпреки че все още е по-малка от китайската, според доклад на Jefferies от миналия месец.

„Иначе общество, съзнаващо ценностите, индийците обичат да харчат за сватби. И това не зависи от икономическата класа.“

При средна цена от около 15 000 долара, средностатистическата индийска сватба струва повече от три пъти средния годишен доход на домакинство.

Повече от символ на статус

Сватбите могат да бъдат скъпи във всяка страна, но в Индия те са особено важни като символи на власт и статус.

Родителите в Южна Азия обикновено харчат значителна част от спестяванията си за сватби на децата си, но мащабът на много от тези събития днес е огромен, съвпадайки с възхода на Индия като икономическа сила.

„През последното десетилетие имаше голяма промяна в индийските сватби навсякъде“, казва Сима Тапария, брачен консултант, станала известна в страната след участието си в хитовия документален сериал на Netflix „Индийско сватовство“.

Вече е обичайно за богатите индийци да организират големи сватби на екзотични дестинации в чужбина и да канят боливудски актьори или известни музиканти, добавя тя.

„Индийската сватба е за силата на контактите, силата на взаимоотношенията и силата на богатството“, посочва организаторът на събития и основател на Motwane Entertainment & Weddings Адитья Мотване. Той работи по сватбата на актрисата Приянка Чопра и певеца Ник Джонас през 2018 г.

„Вие показвате на всички, които познавате, че сте пристигнали в живота чрез този вид празненства“.

Индийските сватби често се провеждат в няколко дни, а списъкът с гости наброява средно 326 души, в сравнение със 115 в Съединените щати, според The ​​Knot Worldwide.

Мащабът е експоненциално по-голям, когато става въпрос за богатите, чиито сватби включват хиляди гости, чуждоземни места и скъпи подаръци. Тридневното парти преди сватбата на Амбани в западния индийски град Джамнагар през март беше посетено от около 1200 високопоставени гости, включително Марк Закърбърг и Бил Гейтс.

Не е необичайно много богатите да харчат милиони за празненствата. На партито на Амбани сложно светлинно шоу с 5500 дрона освети небето над стъклен дворец, специално построен за празненствата, в който гостите танцуваха на изпълнение на не кой да е, а на Риана.

Скандално богатите имат и някои необичайни искания. Една двойка моли Мотване да уреди слон – свещено животно за индусите –в Монте Карло.

Тъй като Индия ще стане третата по големина икономика в света до 2027 г., екстравагантните сватби се очаква да станат още по-чести.

Според доклад на консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank, броят на индийците с нетно богатство от поне 30 милиона долара ще нарасне с 50% през петте години до 2028 г., което е най-голямото увеличение в която и да е страна.

До 2030 г. около 600 милиона индийци се очаква да бъдат средна класа - сегмент, който ще представлява над 80% от покупателната способност на страната.

„С нарастването на средната класа расте и разполагаемият им доход, който неизбежно се харчи за пищни партита и тържества“, смята Тина Тарвани, съосновател на компанията за сватбено планиране Shaadi Squad.

Риана, дрехи и бижута

Средностатистическата луксозна индийска сватба може да струва между 200 000 и 400 000 долара, според Jefferies. Този бюджет включва петзвездни хотели по целия свят, разкошен кетъринг, декор и развлечения, а понякога и боливудски актьори или международни изпълнители.

Но в оценката на разходите на Jefferies не попадат тези за бижута или облекло. Булчинските накити представляват над половината от общия пазар на бижута в Индия, отбелязват от банката.

Страната е един от най-големите пазари за злато, но апетитът й към диамантите и други скъпоценни камъни също нараства. Изумрудената огърлица, носена от Нита Амбани - майката на младоженеца, на тържествата през март изуми интернет с размерите и блясъка си.

Никоя луксозна индийска сватба не е завършена без пищни ястия, така че можете да добавите към сметката и готвачи със звезди Мишлен, и най-добрите съставки от цял ​​свят.

Към бюджета често има и "допълнителен слой", защото много индийци не ядат месо, а някои избягват и кореноплодни зеленчуци. Мотване си спомня планирането на сватба във Флоренция, където много гости не консумират чесън или лук. 

Редица други бизнеси са готови за растеж, тъй като високопоставените сватби в стил Амбани водят до „ефект на просмукване“, определяйки „новите тенденции и стандарти, които влияят върху очакванията на двойките“, казва Таруани, работил върху сватбата на индийския играч на крикет Вират Коли в Тоскана.

Ванеса Алмейда, която се грижи за опаковането и доставката на около 8000 подаръка за гостите на Амбани на тържеството през март, казва пред CNN, че подобни подаръци за партита стават все по-търсени в цялата страна.

От многото скъпи подаръци, с които семейството обсипва своите гости от ВИП-списъка – от сребърни свещници и шалове до терариуми и къщички за птици, всеки продукт е по поръчка, посочва Алмейда, собственик на The Gift House в Гоа.

Търсенето на сватбени видеооператори също скача през последните десетилетия, като компаниите взимат до 10 000 долара за филм. Много двойки заснемат и предсватбени видеа, които са старателно хореографирани и вдъхновени от боливудските музикални клипове.

„Булките и младоженците правят предсватбени снимки по целия свят“, казва Тапария.

Местната икономика

Нарастването на броя на пищните тържества, провеждани в чужбина, вся известен ужас сред местните общности, посочват организаторите на сватби.

В края на май Амбани организира четиридневен средиземноморски круиз за приятелите и семейството с множество боливудски звезди и изпълнение на Кейти Пери, Backstreet Boys и италианския тенор Андреа Бочели.

Не всички обаче бяха впечатлени. Купонджиите си навлякоха гнева на жителите на пристанищния град Генуа, тъй като държаха няколко квартала будни със силна музика до зори.

Но въпреки случайните неудобства, подобни празненства увеличават приходите и заетостта в района. „Очаквайте минимум 2-3 милиона евро за три дни“, според Мотване.

Индийското правителство се опитва да получи по-голямата част от приходите от луксозните сватби, като премиерът Нарендра Моди стартира кампания „Ожени се в Индия“, за да насърчи заможните семейства да сключват брак в страната.

„Хората често харчат значителни суми, за да се оженят в страната“, посочи Моди през март. Но като организират сватби в Индия, „семействата могат да се насладят на пищни тържества в продължение на три до четири дни, осигуряващи възможности за прехрана на местните жители“.