Екзопланета с размерите на Юпитер отдавна интригува астрономите заради високите си температури, бурни ветрове и дъжд от стъкло.

Сега данните от космическия телескоп James Webb разкриват друга интригуваща характеристика на небесното тяло, известно като HD 189733b: то мирише на развалени яйца.

Изследователи, изучаващи атмосферата на HD 189733b, използват телескопа, за да регистрират следи от сероводород - безцветен газ, който отделя силна миризма и никога не е откриван извън нашата слънчева система.

Откритието е пробив по отношение на това, което се знае за потенциалния състав на екзопланетите. Констатациите, събрани от мултиинституционален екип, са публикувани в списание Nature.

Странна планета със смъртоносно време

Учените за първи път откриват HD 189733b през 2005 г., а по-късно идентифицират газовия гигант като „горещ Юпитер“ – планета, която има подобен химически състав на Юпитер (най-голямата планета в нашата слънчева система), но с високи температури.

Разположен само на 64 светлинни години от Земята, HD 189733b е най-близкият горещ Юпитер, който астрономите могат да изучават, докато минава пред своята звезда. Поради тази причина това е една от най-добре проучените екзопланети.

„HD 189733 b е не само планета газов гигант, но и „гигант“ в областта на екзопланетите, защото е една от първите транзитни екзопланети, открити някога“, казва водещият автор на изследването Гуангвей Фу, астрофизик от Johns Hopkins University.

„Това е опорната точка за много от нашите разбирания за атмосферната химия и физика на екзопланетите.“

Планетата е с около 10% по-голяма от Юпитер, но много по-гореща, защото е 13 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до нашето слънце. На HD 189733b й отнема само около два земни дни, за да завърши една орбита около своята звезда, казва Фу.

Тази близост до звездата дава на планетата изпепеляваща средна температура от 926 градуса по Целзий и силни ветрове, които изпращат стъклени силикатни частици, които валят от високите облаци около планетата със скорост 8046 километра в час.

Изненадваща миризма

Когато астрономите решават да използват телескопа Webb за изследване на планетата, за да видят какво може да разкрие инфрачервената светлина, невидима за човешкото око, в атмосферата на HD 189733b, те са изненадани.

Сероводородът присъства на Юпитер и се предполага, че съществува на газови гигантски екзопланети, но доказателствата за молекулата не са налице извън нашата слънчева система, казва Фу.

"Водородният сулфид е един от основните резервоари на сяра в планетарните атмосфери", според учения.

„Високата прецизност и инфрачервените възможности на телескопа Webb ни позволяват да открием сероводород за първи път на екзопланета, което отваря нов прозорец в изучаването на тяхната химия. Това ни помага да разберем от какво са направени те и как са се появили“.

Освен това екипът забелязва вода, въглероден диоксид и въглероден оксид в атмосферата на планетата, посочва Фу - което означава, че тези молекули може да са често срещани и на други газови гигантски екзопланети.

Въпреки че астрономите не очакват да съществува живот на HD 189733b поради високите температури, откриването на градивен елемент, като сярата, на екзопланета хвърля светлина върху формирането й, според Фу.

„Сярата е жизненоважен елемент за изграждането на по-сложни молекули и – подобно на въглерода, азота, кислорода и фосфата, учените трябва да я изучават повече, за да разберат напълно как и от какво са направени планетите“.

Молекули с различни миризми, като амоняк, са откривани и в атмосферата на други екзопланети. Но възможностите на Webb позволяват на учените да идентифицират специфични химикали в атмосферата около тях по-подробно от преди.

Планетарни тежки метали

В нашата слънчева система ледените гиганти, като Нептун и Уран, макар и по-малко масивни, съдържат повече метали от газовите гиганти Юпитер и Сатурн, които са най-големите планети. Това предполага, че може да има връзка между съдържанието на метал и масата.

Астрономите смятат, че повече лед, скали и метали - вместо газове, като водород и хелий, са участвали във формирането на Нептун и Уран. Данните от Webb показват нива на тежки метали на HD 189733b, които са подобни на тези, открити на Юпитер.

„Новото измерване може да покаже, че концентрациите на метал на планетата наистина осигуряват много важна опорна точка за това как съставът й варира в зависимост от нейната маса и радиус“, казва Фу.

„Констатациите подкрепят нашето разбиране за това как се формират планетите чрез създаване на по-твърд материал след първоначалното формиране на ядрото и след това естествено се обогатяват с тежки метали.“

Сега екипът ще търси сигнатури от сяра на други екзопланети и ще определи дали високите концентрации на съединението влияят на това колко близо се формират някои планети по отношение на техните звезди-домакини.