Най-големият закрит леден и снежен тематичен парк в света официално отвори врати за обществеността, давайки шанс на посетителите на град Харбин в Североизточен Китай да се наслаждават на зимни температури през цялата година.

Най-северният метрополис на страната е столица на провинция Хейлундзян. Известен също като Ледения град, той преживява дълги, студени и снежни зими с кратко, прохладно лято.

Началото на Годишния фестивал на леда и снега в Харбин е поставено през 1999 г., като той се провежда всяка година от декември до началото на март.

Служител на Световните рекорди на Гинес връчи на Harbin Ice and Snow World Company сертификата за „най-големия в света закрит леден и снежен тематичен парк“ по време на церемонията по откриването този месец.

По ирония на съдбата, то съвпадна с гореща вълна в Харбин, като температурите достигнаха връх от 29 градуса по Целзий, докато закритият тематичен парк поддържаше температура от -8 C до -12 C, посочва CNN.

Покриващ площ от 23 800 квадратни метра, новият Harbin Ice and Snow World Park, който отвори врати на 6 юли, е разделен на девет тематични секции с 13 интерактивни проекта.

Използвайки модерни техники за скулптуриране на лед и включвайки авангардно осветление, звук и интерактивни технологии, паркът предлага завладяващо изживяване.

Ледът, използван при изграждането на атракциите в парка, е добит от река Сонгхуа с общ обем от 20 000 кубични метра. Вътре посетителите могат да се насладят на магическа атмосфера, изпълнена с лед, светлина, забавления, гурме храна и културни творения.

Има и ледени скулптури от плодове, сладолед и сладкиши, направени с ядливи багрила чрез екологичен процес на оцветяване.

Годишният фестивал на снега и леда в Харбин привлича десетки хиляди туристи от Китай и други места, но тази нова атракция има за цел да удължи туристическия сезон и да превърне града в целогодишна дестинация.