Лиза Пизано - първият човек с трансплантирани механична сърдечна помпа и генномодифициран свински бъбрек, е починала в неделя, според нюйоркската университетска болница Langone Health, в което е оперирана.

Пизано се подложи на трансплантацията на 12 април, но органът не заработи поради ограничен кръвен поток и беше отстранен на 29 май.

Нейният случай е първата в света трансплантация на човек на механична сърдечна помпа, втората трансплантация на генномодифициран бъбрек на прасе в жив реципиент и първата трансплантация в световен мащаб на животинска тимусна жлеза.

Пизано беше смела и алтруистична, каза д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация Langone на Нюйоркския университет.

Жената заяви по време на пресконференция след процедурата, че дори ако трансплантацията на орган не сработи за нея, може да помогне на някой друг в бъдеще. Монтгомъри заяви:

„Приносът на Лиза към медицината, хирургията и ксенотрансплантациите не може да бъде оценен. Тя ни помогна да се доближим до бъдеще, в което никой не трябва да умира, за да живее друг човек.“

На всеки осем минути към списъка на чакащи за трансплантация се добавя още един човек, а 17 души от него умират всеки ден, чакайки орган, според Мрежата за осигуряване и трансплантация на органи.

Ксенотрансплантацията, която включва използване на органи от други видове, е потенциално решение на недостига на налични донорски органи, казват експерти.

Лекарите в САЩ извършват ксенотрансплантации в редки случаи с разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата.

Разрешението в случая на Пизано е дадено в рамките на така наречената „състрадателна употреба“ - тя позволява на неизлечимо болни пациенти без други възможности за лечение да получат достъп до експериментални медицински практики и продукти.

Поради сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване, което изисква рутинна диализа, Пизано не можеше да се подложи на стандартна трансплантация, припомня CNN. Преди ксенотрансплантацията тя „опитала всичко останало“ и с операцията се надявала да прекара време с внуците си и да играе с тях.

Присаденият й свински бъбрек е генетично променен, за да се избегне атакуването му от човешките антитела. Тимусната жлеза на прасето, която играе роля за имунитета, е поставена, за да помогне допълнително на тялото на Пизано да приеме органа.

Въпреки това, бъбрекът беше отстранен през май, след като беше установено, че „вече не допринася достатъчно, за да оправдае продължаването на режима на имуносупресия“, според доктор Монтгомъри. Той допълни:

„Смелостта на Пизано даде надежда на хиляди хора, живеещи с краен стадий на бъбречна или сърдечна недостатъчност, които скоро биха могли да се възползват от алтернативно снабдяване с органи. Нейното наследство ще продължи да живее.“