Пустинята Атакама в северната част на Чили е едно от най-сухите места на Земята, но участъци от нейния обикновено безплоден пясък в момента са покрити с обилния цъфтеж на бели и лилави цветя.

Атакама е известна като Disierto Florida („цъфтящата пустиня“), защото на всеки няколко години се покрива с цветя, когато правилните нива на валежите и температурата съвпаднат, за да събудят спящите пустинни семена.

Обикновено това се случва през пролетта. Но настоящият цъфтеж е необичайно рано - в средата на зимата в Южното полукълбо, благодарение на валежите, подхранвани от естествения климатичен феномен Ел Ниньо, който влияе върху глобалния климат.

Цъфтежът обикновено съвпада с Ел Ниньо, по време на който температурите в региона са по-високи, което води до повече изпарение и на свой ред - повече валежи. През последните 40 години са се случили около 15 цъфтящи събития, според анализ от 2022 г. на Папския католически университет в Чили.

Цъфтежът все още не е достатъчно обширен, за да се счита официално за част от „цъфтящата пустиня“, каза за Ройтерс Сезар Писаро, който ръководи опазването на биоразнообразието в Националната горска корпорация (CONAF) - организация, управлявана от чилийското правителство.

Но се очаква повече дъжд, което означава, че цветята могат да се разпространят на по-голяма площ, добави той, цитиран от CNN.

През 2022 г. чилийското правителство обяви създаването на нов национален парк в пустинята Атакама, в опит да защити тези редки цъфтежи заедно с дивата природа — включително насекоми, влечуги и птици, които те поддържат.