На днешната дата - 10 юли, през 1856 г. в град Смилян (днешна Хърватия), който тогава се намира в границите на Австрийската империя, е роден Никола Тесла.

Той е четвъртото от общо пет деца в семейството на Милутин Тесла и Джука Мандич. Предполага се, че предците на семейството са от Западна Сърбия, в близост до Черна гора.

Още в училище Тесла разбира, че може да запаметява информация по-добре от своите съученици. Това понякога му създава проблеми, тъй като учителите му смятат, че мами.

Младежът имал дарбата да помни цели книги и да съхранява логаритмични таблици в мозъка си. Усвоявал лесно чужди езици и можел да работи денонощно само с няколко часа сън.

Самият Тесла приписва заслугата за своята изобретателност на неговата майка, която сама изработвала малки уреди, за да облекчи труда си, включително механична бъркалка за яйца.

През 1875 г. Тесла посещава Австрийската политехника в Грац, където се справя добре през първата си година, но по-късно се пристрастява към хазарта и успехът му се забавя.

Той напуска висшето училище през 1878 г., а през 1880 г. посещава няколко лекции в университета Карл-Фердинанд в Прага, тъй като не успява да се запише официално. 

Запознанството с Томас Едисън и пътят към славата

След като напуска Прага, Тесла работи за известно време в телеграфна компания в Будапеща, преди да се премести във Франция през 1882 г., където работи за Continental Edison Company. 

През юни 1884 г., след смъртта на майка му, имигрира в Съединените щати с четири цента в джоба, благодарение на писмо, което Едисън получава от уважавания изобретател Чарлз Бачелър. „Познавам двама велики мъже - единият си ти (Едисън), а другият е този млад мъж", пише Бачелър. 

Едисън наема Тесла да работи за него в Ню Йорк, къдато двамата си партнират около година. Взаимоотношенията им прекъсват, когато Едисън отказва да плати на Тесла обещаната сума, след като той подобрява няколко от двигателите и генераторите му.

След това Tesla си партнира с двама бизнесмени, за да създаде Tesla Electric Light and Manufacturing. Той запазва няколко патента, всички от които дава на компанията.

Тогава обаче партньорите му решават да се съсредоточат върху доставката на електроенергия и създават нова компания, оставяйки Тесла без нищо. За да плаща сметките си, той работел като копач на канали за 2 долара на ден.

През 1887 г. Тесла се среща с двама инвеститори, които му осигуряват финансиране за създаването на Tesla Electric Company в Манхатън. Докато работи там, той разработва революционния индукционен двигател с променлив ток.

Изобретението впечатлява компанията Westinghouse и тя се съгласява да лицензира технологията и да му плати предварително. По-късно обаче ръководството на Westinghouse убеждава Тесла да им продаде патентите за твърда сума. По всяка вероятност това е решението, което е попречило на Тесла да направи състояние.

През 1891 г. той става американски гражданин, а през 1893 г. помага за захранването на Световното търговско изложение в Чикаго. Той успява да захрани повече електрически крушки, отколкото могат да се намерят в целия град, и забавлява публиката с няколко зрелища, включително електрическа светлина без жици. 

По-късно Тесла помага на Westinghouse да спечели договор за генериране на електрическа енергия от Ниагарския водопад, създавайки първата в света широкомащабна електроцентрала за променлив ток.

Как приключват кариерата и животът на Никола Тесла?  

Работата на Тесла с електричеството отразява само един от аспектите на неговата дейност. Още преди началото на 20 век той изобретява мощна намотка, способна да генерира високи напрежения и честоти, водещи до нови форми на светлина (неонова и флуоресцентна), както и рентгенови лъчи. Тесла открива, че тези бобини, които след това са наречени „бобини на Тесла“, правят възможно изпращането и получаването на радиосигнали. 

Той бързо подава молба за американски патент през 1897 г., изпреварвайки италианския изобретател Гулиелмо Маркони.

Тесла продължава да работи върху идеите си за безжично предаване и ги представя на Дж. П. Морган, който му осигурява 150 000 долара за изграждането на гигантска предавателна кула в Ню Йорк. 

Скоро след началото на строителството обаче става ясно, че парите са недостатъчни. Призивът към Морган за повече финансиране се оказа безплоден, а междувременно, през декември 1901 г. италианският изобретател Гулиелмо Маркони успешно изпраща сигнал от Англия до Нюфаундленд, извършвайки първото трансатлантическо радиопредаване. 

Тесла се оплаква, че Маркони използвал 17 от неговите патенти, но съдебният спор, в крайна сметка, е решен в полза на Маркони. Върховният съд на САЩ  подкрепя твърденията на Тесла, изяснявайки ролята му в изобретяването на радиото, но това става чак през 1943 г., малко след смъртта на изобретателя. 

Така Маркони получава титлата изобретател на радиото и забогатява, а кулата на Тесла се превръща в реликва с височина 56 метра и е разрушена през 1917 г. Тя става известна като „безумието на Тесла за един милион долара“. 

Именно това поражение, което е най-лошото в кариерата му, води до нов психологически срив за изобретателя. Той проявява признаци на обсесивно-компулсивно разстройство и редица други странности - миел прекалено често ръцете си, броял стъпките си, отсядал само в хотелски стаи с номера, кратни на три, поставял 18 салфетки на масата си по време на хранене.  

През следващите години Тесла от време на време попада за кратко в светлината на прожекторите, докато живее на 33-ия етаж на хотел New Yorker. През 1931 г. той се появява корицата на списание Time, което представя неговите изобретения по случай 75-ия му рожден ден. 

А през 1934 г. New York Times съобщава, че Тесла работи върху „лъч на смъртта“, способен да свали от небето 10 000 вражески самолета. Той се надявал да финансира прототипа на отбранителното оръжие в интерес на световния мир, но призивите му към Дж. П. Морган младши и британския министър-председател Невил Чембърлейн остават без отговор.

Единствено Съветският съюз финансира изследванията на лъчевите оръжия през 1939 г. с транш в размер на 25 000 долара, но проектът постепенно замира.

Въпреки че геният на Никола Тесла променя завинаги света на електротехниката, последните му дни са помрачени от неговата бедност и социална изолация. Той умира на 86 години, потънал в дългове, въпреки финансовата подкрепа на Westinghouse.