Джил е в средното училище, когато започва да яде насън. Въпреки че носи храната обратно в леглото си, за да се храни, тя няма представа какво е правила до следващата сутрин.

„Събуждах се с опаковки от храна на или до леглото ми“, разказва Джил, която сега е на 62 години и живее на час път от Минеаполис. Поради стигмата и неразбирането относно храненето насън, CNN не използва нейното фамилно име.

„Много хора смятат, че това състояние е: „О, ставаш, хапваш нещо и след това се връщаш в леглото.“ Е, не е това. Не ставам веднъж, а многократно, като могат да изям много храна и тя винаги е нездравословна“, разказва жената.

С течение на времето, нощите на лошо хранене и нефункционален сън се отразяват, допълва Джил.

„Дори не мога да ви кажа колко болен се чувствате. Ставали сте безброй пъти през нощта, така че не сте отпочинали и сте изконсумирали огромни количества вредна храна. След това се събуждате и бум, трябва да функционирате през останалата част от деня.”

Джил живее със свързано със съня хранително разстройство, известно още като хранене насън - състояние на възбуда, при което част от мозъка се събужда, докато останалата част спи. Храненето по време на сън е парасомния - необичайно поведение по време насън, подобно на ходенето и говоренето насън.

„От всички парасомнии, свързаните със съня хранителни разстройства оказват най-лошо въздействие върху живота на хората“, казва д-р Карлос Шенк, професор и старши психиатър в медицинския център към университета на Минесота.

„Тези хора са спрели да ядат почти всяка вечер. Напълняват. Чувстват се нещастни сутрин. Това засяга целия им живот и е просто ужасно“, казва Шенк, който е специалист в лечението на парасомнии.

Въпреки че може да изглежда така, сякаш хората изпълняват сънищата си, парасомниите най-често се появяват по време на най-бавния и дълбок стадий на съня, наречен делта сън.

„Нещо задейства аларма в централната нервна система и тялото ви се активира, докато когнитивните ви способности са дълбоко заспали“.

Без контрол или задръжки

В смесеното състояние насън и бодърстване, каквото е храненето насън, мозъкът търси храни, които биха могли да задоволят нуждата на тялото от удовлетворение. Свръхобработените продукти, като бонбони, бисквити, торти, понички, чипс и крекери, са предпочитан избор.

„Нямате никакъв контрол, нямате никакви ограничения“, казва Шенк. „Хората могат да консумират храни, към които са алергични, и след това да получат алергична реакция. Рядко е, но се случва. И тъй като избират вредни храни, те могат да развият или влошат диабет или хипертония.“

От всички парасомнии, храненето по време насън е най-трудно за лечение с ниска успеваемост, посочва експертът.

Лекарите не го разбират

Омъжена в началото на 20-те си години, Джил продължава да яде в леглото вечер заедно с новия си съпруг. За щастие, казва тя, той спял тежко.

„Той се събуждаше сутрин в легло, пълно с трохи и опаковки, и казваше: „Какво не е наред с теб?“ Мислеше ме за луда. Той не ме разбра. И аз не разбирах защо го правя“.

Здравето на Джил се влошава. Тя не само напълнява от всички допълнителни калории, но и качеството на диетата й пада драстично.

„Хранех се здравословно, но често се чувствах толкова зле през целия ден, че последното нещо, което исках, беше храна, дори здравословна храна. Кой би ял, когато всяка вечер поглъща еквивалента на шест вечери за Деня на благодарността?“

Засрамена от поведението си, Джил пази състоянието си в тайна в продължение на десетилетия. Едва когато синът й развива разстройство, наречено идиопатична хиперсомнолентност, при което спи по 18 или повече часа наведнъж, тя започва да разпитва лекарите за собственото си състояние. За съжаление, повдигането на темата не минава добре.

„Много лекари, с които говорих, нямаха представа какво не е наред с мен или просто не го разбираха. Тогава се чувствах сама, вярвайки, че нещо не е наред с мен - тъй като лекарите не го разбираха, вината трябваше да е моя.“

Причини за храненето насън

След години на разочароващи посещения при лекари, Джил открива лечебния център на Шенк в Минеаполис. За първи път тя се подлага на лабораторно изследване на съня, което показва, че има синдром на неспокойните крака - неврологично заболяване, което причинява неприятни усещания в краката, заедно с неустоимото желание да бъдат движени.

Усещанията често започват вечер и могат да продължат през цялата нощ. Синдромът е една от четирите потенциални причини за храненето насън, каза Шенк.

„Можете да развиете ядене насън от ходене насън, от сънна апнея, от определени лекарства за безсъние или като Джил - от синдрома на неспокойните крака“, казва той.

Джил обаче се храни насън много преди синдромът на неспокойните крака да се превърне в основно нейно оплакване. Изследванията показват, че храненето насън може да се появи първо, допълва Шенк.

Други рискови фактори за хранене насън включват фамилна анамнеза за хранителни разстройства от всякакъв вид, както и пола на човека, допълва експертът.

„Храненето, свързано със съня, се появява преобладаващо при жените, докато секссомнията (правенето на секс насън), например, е 80% преобладаващо при мъжете. Възможно е диетата да допринесе за състоянието: ако някой ограничи храненето си през деня и не получава достатъчно калории, това може да доведе до хранене, свързано със съня“.

Майката на Джил винаги е била на диета, спомня си тя и се чуди дали този фактор може да е допринесъл за нейното поведение.

Семействата може да се опитат да помогнат на близките си, като ги събудят, докато спят и ядат, казва Шенк. Понякога обаче това може да има обратен ефект и човекът да стане раздразнителен и ядосан.

„Не се отказвай“

Изминават повече от 20 години, откакто Джил за първи път посещава клиниката на Шенк. Днес нейният синдром на неспокойните крака и свързаното със съня хранително разстройство са под контрол, казва тя, благодарение на коктейл от три лекарства.

„Взимам ги рано през нощта, защото отнема известно време, докато подействат. Това се случва в 95% от случаите.“

Тя прави всичко по силите си, за да не внася в дома си вредни храни, които задействат желанието й за хранене насън, което понякога е саботирано от лакомствата, които има под ръка, когато внуците й идват на гости. Но животът й е много по-добър от този, който води, преди да започне лечението.

„Много съм благодарна, че най-накрая намерих някой, който разбира през какво преминавам. „Знам, че има хиляди хора, страдащи като мен, и сърцето ми е с тях. Това е трудно пътуване, през което трябва да се премине.”

Нейният съвет към другите? Бъдете най-добрият си адвокат, казва тя. Направете проучване и прочетете каквото можете за разстройството, за да знаете правилните въпроси на лекаря. И преди всичко, казва тя, поискайте изследване на съня, за да разберете какво предизвиква поведението ви.

„Не позволявайте на лекарите да ви унижават или да ви карат да се чувствате зле. Един лекар може да не иска да ви направи изследване на съня, така че намерете друг. Просто продължавайте да се борите, докато не намерите правилния. Потърсете второ мнение, дори трето, ако смятате, че трябва. Просто не се отказвай.“