Финансови дела в безпорядък. Забавени плащания и известия за последно предупреждение преди прекъсване на услугата. Множество банкови тегления на ден. Нехарактерни покупки.

Когато член на семейството, който е бил доста отговорен с парите през целия си живот, стане небрежен към финансите си, това може да е един от признаците на все още недиагностицирана деменция.

Изследователи от Федералния резерв на Ню Йорк, анализиращи както кредитната отчетност на САЩ, така и данните от Medicare (щатската програма за здравно осигуряване за хора на възраст над 65 години), установиха, че през петте години преди диагностицирането на деменция средният кредитен рейтинг на дадено лице може да се влошава, а просрочените плащания да се увеличават.

„Вредните финансови ефекти от недиагностицираните нарушения на паметта изострят и без това значителния финансов натиск, пред който домакинствата са изправени при диагностицирането“, пишат изследователите.

„Освен податливостта към просрочие в плащанията, ранният стадий на болестта на Алцхаймер и свързаните с нея заболявания може да повлияе на откриването на нови сметки, натрупването на дългове и използването на кредити.“

Техните констатации отразяват резултатите от проучване от 2020 г. на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Воденето на документация се влошава

Марси Тидуел от Блумингтън в Индиана казва за CNN, че тези открития „не са шокиращи“. Майка й е диагностицирана с форма на деменция през 2020 г. и оттогава живее с дъщеря си.

Тидуел посочва, че през по-голямата част от живота си майка й била „възмутително методично човешко същество“, пазейки платените сметки и семейните документи по време на многото премествания, докато съпругът й правел кариера в армията.

След като преглежда документите й тази година, Тидуел предполага, че паметта й е започнала да отслабва около 2015 г., защото от този момент нататък съхраняването им е станало по-небрежно.

Например, майка й води безупречен списък на попълнените чекове и направените депозити и тегления от чековите си книжки. Но той се превръща в бъркотия.

„Имаше куп надраскани неща и тя натрапчиво добавяше още. По-късно видях, че е изтеглила големи суми от спестяванията си.“

Бивш финансов директор натрупва купища неплатени сметки и купува нова кола, от която не се нуждае

Карън Лемей, която живее в канадския град Отава, разбира, че нещо не е наред с баща й през 2022 г., когато вижда на бюрото му купища известия за закъснели плащания и предупреждения от доставчици на услуги и застрахователи.

Баща й е бивш финансов изпълнителен директор, който „е много консервативен с парите си и никога не се държи безразсъдно с тях“, казва тя. Той внушава на дъщеря си колко е важно да изплаща изцяло кредитната си карта всеки месец, за да избегне лихвите.

И все пак Лемей открива, че дължи 50 000 долара такси и лихви за забавено плащане по кредитна карта. Той също така финансира покупката на нова кола, от която не се нуждае, само месеци преди полицията да отнеме шофьорската му книжка. Обикновено той би купувал само висок клас употребявани коли в кеш, казва тя.

Нещо повече, отбелязва дъщеря му, той не платил данъците си за 2021 г., дължейки приблизително 20 000 долара, по-голямата част от които са за забавено плащане и неустойки. „Говорих с него за някои от дълговете му и той отказа да повярва, че не ги е платил“, посочва Лемей.

Двама родители с деменция

Джейн Сибли, която живее в Обединеното кралство, познава болката и стреса от справянето с финансовото поведение, което може да сигнализира за деменция. Баща й и майка й са диагностицирани с различни форми на заболяването.

Баща й е настанен в старчески дом, но вече покойната й майка останала в собствения си дом, макар и под домашни грижи.

„Най-голямото предизвикателство, с което се сблъскахме, беше управлението на ежедневните пари на мама, докато състоянието й напредваше. Тя купуваше неща, от които не се нуждае или не иска - случайни предмети, почистващо оборудване, луксозна храна. Стана жертва на измами по телефона".

Майка й, освен това, тегли пари от банкомата два-три пъти на ден и ги дава на всеки, който поиска.

Осъзнавайки колко високи са разходите за дългосрочни грижи, като се има предвид положението на баща й, Сибли казва, че се притеснява, че майка й ще свърши парите, необходими за собствените й грижи.

Докато състоянието й я прави уязвима финансово, тя все още може да пазарува и да ходи на йога сама. С други думи, успява да запази голяма част от своята автономия и социални връзки.

За да се опитат да спрат изтичането на пари, Сибли и брат й дават пари на майка си за седмицата. Тя обаче ги харчи наведнъж. Не работи и схемата с разделяне на парите в пликове за деня. Накрая двамата й взимат банкова карта с лимит, но тогава състоянието й се влошава.

„Тя не успяваше да поддържа познатите си навици и социални връзки. Тогава разбрахме, че трябва да има по-добър начин.“

Със съпруга си Сибли основа Sibstar, която предлага дебитна карта в Обединеното кралство, която може да се използва от човек с деменция, за да поддържа някакво чувство за финансова автономност и социална ангажираност.

Когато е необходимо, лицата, които се грижат за семейството, могат да наблюдават транзакциите чрез приложение. Когато състоянието на дадено лице се влоши, този, който се грижи за него, може да определи ограничение на дневните или седмичните суми, както и къде може да се използва картата (напр. на банкомати, онлайн или в магазин за хранителни стоки).

Ранното планиране намалява стреса

Въпреки че има няколко финансови инструмента, специфични за деменция, които да намалят вероятността някой да пропилее собствените си трудно спечелени пари, има стъпки, които можете да предприемете, за да улесните поемането на контрол върху финансите на друго лице, когато то стане недееспособно.

През 2008 г. - една година, след като баща й умира без завещание и дузина години преди майка й да бъде диагностицирана с деменция, Тидуел, заедно с братята и сестрите си, я води при адвокат, за да състави завещание, да избере медицински пълномощник и да посочи лицето, на което би дала пълномощно да се занимава с финансовите й дела при необходимост.

Това улеснява Тидуел, наред с други неща, да получи онлайн достъп през 2018 г. до банковата сметка на майка си, за да се увери, че всичко е наред. До 2020 г. тя автоматизира плащанията по сметката на майка си онлайн.

„Времето да правите планове е преди да имате нужда. Трудно е да се разбере какъв подарък беше това посещение на адвоката през 2008 г. за бъдещето ми“, казва Тидуел, която изцяло управлява финансите на майка си сега, когато състоянието й се е влошило значително.

Тъй като деменцията може да се влоши с течение на времето, а в ​​началните етапи, когато човек е по-уязвим към финансови грешки и измами, болестта е възможно да остане неразпозната, Националният институт по остаряването на САЩ препоръчва на семейството да предприеме стъпки отрано.