Ликът на кралица Елизабет Втора е на всяка от 29-те млрд. монети в обращение във Великобритания, както и на монетите на страните от Британската общност, в това число Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Тъй като монархът вече е крал Чарлз Трети, в обращение ще бъдат пуснати монети с неговия лик, но парите с лика на кралицата няма да бъдат извадени от обращение скоро, казва пред CNBC Доминик Чорни от компанията A.H. Baldwin & Sons.

“Не смятам, че ще има съгласувани усилия за изтеглянето на монетите с нея,” казва Чорни.

“Те, в крайна сметка, ще изчезнат, но смятам, че монети с лика на кралица Елизабет ще бъдат в обращение в продължение на десетилетия,” допълва той.

Монетите от 1 паунд обикновено са в обръщение в продължение на около 30 години преди да бъдат износени прекалено много.

Преди децимализацията в началото на 1971 г. е обичайно върху парите да има изображения на бивши монарси.

″Имаше монети в обращение с лика на кралица Елизабет Втора, Джордж Четвърти, Джордж Пети. Може би дори наистина стари монети с лика на кралица Виктория,” казва Чорни.

А сега, тъй като монетите, които носят лика на покойната кралица, все още са законно средство за разплащане, няма реална причина за опити да бъдат премахнати, казва той.

“Това означава, че в обращение ще има едновременно монети с лика на крал Чарлз Трети и кралица Елизабет Втора, което е нещо уникално в съвременната история,” допълва той.

На коя страна ще бъде обърнат крал Чарлз Трети?

Използването на лика на монарха върху валутите е традиция, която датира от хиляди години. Тя е символ на сила и също така е гаранция за монетата, според Чорни.

“На една валута може да се има доверие, ако е подкрепена от държавата, а най-очевидният символ на държавата, още от римски времена, е императорът, владетелят или кралят”, казва Чорни. 

От 1659 г. в края на Протектората - период, в който начело на Великобритания е лорд-протектора Оливър Кромуел, а не крал или кралица, посоката, в която монарсите са обърнати на портретите върху монетите, се сменя с всяка следваща коронация. 

Когато Чарлз Втори се възкачва на трона през 1661 г., той избира да е обърнат наляво - в обратната посока на Кромуел, който разпорежда баща му Чарлз Първи да бъде екзекутиран.

Тази традиция е почти нарушена от Едуард Осми. На неговите монети той е трябвало да гледа в същата посока като баща си, за да бъде уловена по-ласкавата му страна, но тъй като той абдикира по-малко от година, след като става крал, монети с неговия лик така и не са емитирани. Неговият брат и наследник Джордж Шести избира да гледа в посока обратна на тази на своя баща и така традицията е възобновена.

От възкачването на кралица Елизабет Втора на трона през 1952 г. на монетите с нейния лик са използвани пет различни образа. Последният е дело на Джоди Кларк и е първият създаден само по снимки на кралицата.

От Централната банка на Англия обявиха, че банкнотите с лика на кралица Елизабет Втора ще продължат да бъдат законно средство за разплащане и че предстоят нови изявление по този въпрос, “след като изтече обявеният период на траур.”