Търговията с акциите на Paysera на пазар beam започна от днес след успеха на първичното публично предлагане (IPO) през юни, в което компанията набра 1.15 млн. лв., пласирайки 94 418 акции на пазара.

Компанията за онлайн разплащания възнамерява да използва средствата, набрани от първичното предлагане, за покриване на капиталовите изисквания за лиценз на дружеството от местния регулатор, развитие на основните платежни услуги и стартиране на краудфъндинг платформа за недвижими имоти.

По време на церемонията по случай старта на търговията с акциите на Българска фондова борса основателят на Paysera Филип Мутафис заяви, че се радва, че компанията вече е част от семейството на пазар beam.

„Надявам се с все по-честите листвания на компании на борсата, скоро всяко българско семейство да инвестира в българската икономика“.

Васил Големански, зам.-председател на Съвета на директорите на БФБ и изп. дир. на Централен зепозитар, приветства финтех компанията по време на церемонията за начало на търговията:

„Пазарът за растеж на малки и средни предприятия доказа своя успех през последните години и вече имаме дружество, което премина от пазар beam на големия, основен пазар на Българска фондова борса. Затова оттук нататък ви желаем още по-голям растеж и развитие“.

През 2019 г. Paysera България основа дъщерно дружество в Румъния и е собственик на 95% от капитала му. Дружествата в България и Румъния оперират под лиценза на Литва.

В продължение на осем години компанията прави иновации в сферата на разплащанията, предлагайки дигитални платежни услуги за физически и юридически лица. Бизнесът в Европа става дигитален и трансграничен и има нужда от адекватно банкиране. Банковият сектор, който реализира огромни печалби, също подлежи на трансформация, смятат от компанията.

Paysera е 18-ата успешно листната компания на пазар beam от неговото създаване през 2020 г.