Финансов доклад, публикуван от Swiss Finance Institute, показва, че съветите отна 28% от "инфлуенсърите" са довели до положителна доходност. 56% са предоставяли препоръки за инвестиции, които са водели до загуба на пари, а 16% не са предоставили никаква стойност.

Оказва се обаче, че "неквалифицираните" финансови инфлуенсъри - онези, които са предоставяли губещи съвети на своята аудитория, имат повече последователи, въпреки че са генерирали отрицателна месечна доходност в размер на 2.3%, установява проучването.

Авторите, които се фокусират върху данни на ниво съобщения в платформата Twitter (настоящата X) от 29 000 профила, казват, че за това има няколко причини.

Първо, тези финансови инфлуенсъри нямат действително задължение да предоставят разумни съвети и не е необходимо те да са прави, за да задържат последователите си.

Второ, инвеститорите на дребно търсят инфлуенсъри в социалните медии, които споделят едни и същи поведенчески черти. Нещо повече, посланието е по-важно от този, който го доставя, се казва в проучването, а инвеститорите често биват привличани от положителните очаквания, които проповядват неквалифицираните инфлуенсъри.

В анализа пише още:

"Следването на съвети от неквалифицирани инфлуенсъри създава прекалено оптимистични очаквания през повечето време, тъй като техните съобщения са оптимистични за повечето акции, както и прекалено песимистични очаквания понякога, когато съобщенията им са по-песимистични от тези на квалифицираните инфлуенсъри".

Авторите на анализа са установили, че въпреки тяхната популярност, неквалифицираните инвестиционните съвети са толкова постоянни, че онези, които залагат срещу тях, биха могли да генерират месечна доходност от 1.2%.

В такъв случай, как трябва инвеститорите да определят кои инфлуенсъри си заслужава да бъдат следвани? Честотата на съобщенията, тонът и броят на последователите са издайнически признаци. Според проучването:

"Човек може да си помисли, че потребителите, които постват съобщения по-често, е по-вероятно да са експерти и да разполагат с по-ценна информация. От друга страна, потребителите, които постват по-често, също така е по-вероятно да са прекалено самоуверени или шарлатани, които смятат, че големият обем постове говори за умения".

По тази причина, по-малкото последователи и постове обикновено са признаци за квалифициран профил.

Предвид факта, че неквалифицираните финансови инфлуенсъри имат склонността да яхват инвестициoнните нагласи, техният тон обикновено следва очакванията на пазара, като цяло. Това означава, че постват положителни съобщения след генерирана доходност и негативни след загуба, докато квалифицираните профили правят обратното.

Инвеститорите също така трябва да избягват онези 16% от финансовите инфлуенсъри, които са неквалифицирани или не предлагат доходност.

За да ги откриете, търсете знаци, като активни профили с малко харесвания, инфлуенсъри, които промотират повече идеи или профили, в които се говори за "горещи" акции, които са били в новините.