Цените на природния газ вероятно ще намалеят, тъй като газовите хранилища в Европейския съюз са почти пълни през третото тримесечие, се посочва в анализ на S&P Global.

Въпреки това се очаква тази низходяща тенденция да бъде ограничена, тъй като остава необходимостта да се привлече устойчиво количество внос на европейския пазар на синьо гориво. 

През 2024 г. цената на природния газ в Европа продължи да отслабва, като се колебаеше в ограничен диапазон между 22.9 и 36 евро за мегаватчас. 

От началото на второто тримесечие на тази година, когато местата за съхранение в ЕС бяха пълни на 59.36%, цената се е увеличила с 20.7% до 31.83 евро/MWh на 12 юли, а хранилищата са пълни на 80.52%.

Въпреки че все още са по-високи, в сравнение със съответния период на миналата година, експертите очакват цените на газовите фючърси да паднат още имено заради високото ниво на запасите.

Участниците на пазара вярват, че местата за съхранение на Стария континент са на път да достигнат пълен капацитет още преди края на октомври, но някои смятат, че низходящата ценова тенденция ще бъде ограничена от затегнатия пазар на синьо гориво, който прави европейската газова система силно чувствителна на потенциални прекъсвания на доставките от Норвегия или САЩ.

От началото на годината до 15 юли вносът на втечнен природен газ в Европа възлиза на общо 79.66 милиарда кубични метра, показват данните на Commodity Insights. За сравнение, през същите периоди на 2023 г. и през 2022 г. той е бил съответно 99.98 и 94.13 кубични метра.

По-ниският внос тази година идва в момент, когато обемите по тръбопроводите останаха сравнително евтини, в сравнение с техните втечнени аналози.

Въпреки това, на фона на политиката в САЩ, които предпочитат да изнасят за Европа, а за Азия, както и стабилното производство, и гъвкавите договори отвъд Океана, търговците очакват повече обеми от САЩ да бъдат продадени в Европа през август и септември.

С прилива на обеми от американски втечнен природен газ, както и стабилните потоци от газопроводите и силния внос от Алжир, търговците очакват пазарът да достигне върха си по-рано от миналата година.

Въпреки че все още е податлив на шокове от страна на предлагането, цената може да изпита натиск надолу в глобален мащаб, ако запасите от газ в ЕС достигнат тавана по-рано от миналата година, смятат експертите. 

Миналата година цените на втечнения природен газ в Северозападна Европа паднаха от зимния си връх от 16.877 долара за милион британски термични единици (MMBtu) на 23 октомври 2023 г. и продължиха в низходяща спирала, за да завършат годината на 9.377 долара за MMBtu на 31 декември. 

Цените в края на зимата достигнаха 8.251 долара за MMBtu на 31 март, преди европейският пазар да навлезе в сезона на допълването на находищата, припомня S&P Global.