Цените на златото продължават да бележат нови рекорди днес, подкрепени от засилващото се убеждение, че Федералният резерв ще понижи лихвите през септември след изказването на председателя на централната банка на САЩ Джеръм Пауъл.

Спот цената на златото нарасна с 0.5% до 2 482.29 долара за тройунция, достигайки ново рекордно високо ниво, според данни на LSEG. Фючърсите на златото се оскъпиха до 2 478.4 долара за тройунция.

В понеделник Пауъл заяви, че Фед няма да чака инфлацията да достигне целевото ниво на централната банка от 2%, преди да започне да понижава лихвите поради забавянето на ефектите от политиката.

Той каза, че Фед търси “по-голяма увереност”, че инфлацията ще се завърне до нивото от 2%. Месечната инфлация се понижава през юни, което беше първият спад от повече от четири години.

Това пък вдъхна на пазарните наблюдатели увереност. Според индикатора на CME Group FedWatch, трейдърите са уверени, че Фед ще понижи лихвите до септември. С падането им привлекателността на златото нараства, в сравнение с тази на активите с фиксирана доходност, като облигациите.

“Този ход беше предизвикан от признаците за забавяща се инфлация. Това беше последвано от слабите икономически данни,” казва суровинният анализатор в ANZ Даниел Хайнс.

Цените на златото достигат нови рекордни нива в последните месеци поради привлекателността на метала като актив убежище - на фона на ескалиращото напрежение в Близкия Изток, както и заради изкупуването на златото от страна на централните банки.

Вивек Дар, директор Енергийни изследвания в Commonwealth Bank of Australia, каза:

“Струва си да се подчертае способността на златото тази година да намира подкрепа при всякакви условия. Тези двигатели на търсенето се противопоставиха на силния долар, зад който до голяма степен стояха отложените очаквания на пазарите за понижението на лихвите от страна на Фед.”

Според Дар, цените на златото биха могли да нараснат до над прогнозираните от банката 2 500 долара за тройунция до края на годината.