Останките от средновековен дворец, обитаван от папите, преди да превърнат Ватикана в свой дом, откриха в Рим, съобщиха от италианското министерство на културата.

Археолози, работещи на площада пред архбазиликата Свети Йоан Латеран в центъра на града, са намерили сложна архитектурна структура, включваща стени, за които се смята, че са защитавали Патриархио - монументална базилика, създадена от император Константин през 4 век.

„Това е изключително важна находка за Рим и неговата средновековна история, тъй като никога не са провеждани обширни археологически разкопки на площада в съвремието“, посочват от министерството.

Първоначалната структура на сградата, която следва декларацията на Константин за толерантност към християнството в Римската империя през 313 г., е разширена на етапи между 9 и 13 век и приютява папството до 1305 г., когато временно се мести в Авиньон, Франция.

Районът около Свети Йоан Латеран се облагородява преди Свещената година, известна още като Юбилейната година - едногодишно събитие, започващо през декември, което се очаква да привлече повече от 30 милиона поклонници и туристи в италианската столица.

По време на този празник католиците могат да получат специални индулгенции или опрощение на греховете, ако изпълнят определени условия, вършат добри дела или правят поклонения.

Дългата история на Рим, датираща от почти 2800 години, означава, че ремонтните дейности често водят до археологически открития.

Други разкопки близо до Ватикана за разширяване на пътен тунел през последните седмици разкриха следи от древна римска „фулоника“, или пералня, както и градина с портик, за която се смята, че е използвана от император Калигула.