Когато става въпрос за това дали парите могат да купят щастие, правилото изглежда е колкото повече, толкова по-добре.

Това показва ново проучване на старши сътрудник в бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания, който твърди, че връзката между богатство и благосъстояние не достига плато, след като доходите достигнат определено ниво.

Матю Килингсуърт, който изследва причините за човешкото щастие, казва, че и милионерите, и милиардерите са значително по-щастливи от хората, които печелят по над 500 000 долара на година в актуализация на изследване, публикувано през миналата година, което се опитва да обори идеята за т. нар. “плато на щастието.”

“Резултатите предполагат, че положителната асоциация между парите и благосъстоянието продължава далеч нагоре по икономическата стълбица,” казва Килингсуърт.

Миналата година Килингсуърт е бил част от екип от учени, сред които и покойният психолог Даниел Канеман, който публикува изследване, оспорващо известен доклад от 2010 г. на самия Канеман и икономиста Ангъс Дийтън, в което се казва, че щастието се увеличава с приходите до около 60 – 90 000 долара на година, след което достига до плато.

Канеман и Килинсгуърт са анализирали отново работата си и са установили, че връзката между парите и щастието се простира до хора със заплата най-малко 500 000 долара на година.

По-голямо удовлетворение

Новото изследване, което е публикувано от Килингсуърт, установява, че хората с нетно състояние в размер на милиони или милиарди долари съобщават за средно удовлетворение от живота в размер на между 5.5 от 6 от максимално възможните 7 точки.

За сравнение, при онези, които заработват около 100 000 долара годишно, удовлетворението е около 4.6 точки, а при тези с годишно заплащане между 15 000 и 30 000 долара – над 4 точки.

Това прави разликата в нивото на щастието между най-богатите и хората със реден доход почти три пъти по-голяма от разликата между тези със средни и ниски доходи, казва Килингсуърт.

“Размерът на разликата между долния и горния край на проходите е гигантски,” казва той. “В рамките на това, което може бъде обяснено с пари, огромно част от тази разлика се проявява над медианните доходи.”

До тези заключения е достигнато след комбинирането на данните, използвани в предишното изследване на Килингсуърт, с тези от изследване от 2018 г. измежду 4 000 души с медианни доходи между 3 и 8 млн. долара от 17 държави, както и с изследване от 1985 г. на класацията на най-богатите американци на Forbes.

При по-ранните изследвания са задавани “на практика сходни” въпроси, като тези на Килингсуърт относно степента на “удовлетвореност” на участниците от живота.