60 яйца, излюпени в дивата природа, родиха надежди за бъдещето на критично застрашен вид крокодил. Събитието е най-голямото в сферата на размножаването на вида, регистрирано през този век.

Сиамски крокодили успешно се излюпиха в пет различни гнезда в националния парк Cardamom в Камбоджа, според изявление на природозащитната благотворителна организация Fauna & Flora.

Те са сладководен вид, който достига до 4 метра дължина. Имат изпъкнал костен гребен в задната част на главата и някога са обитавали голяма част от континентална Югоизточна Азия.

Ловът и мащабното земеделие, влияещи върху местообитанието му във влажните зони, обаче изправят вида на ръба на изчезването, съобщава CNN.

Днес той е категоризиран като критично застрашен и е в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Смята се, че дивата му популация наброява около 400 крокодили.

Сиамските крокодили са преоткрити в дивата природа през 2000 г. и оттогава Fauna & Flora работи с камбоджански правителствени служители и други местни партньори по програма за консервационно размножаване.

В рамките на тези усилия, те се отглеждат в плен и след това се пускат в дивата природа, като 196 крокодила са успешно освободени от 2012 г. насам.

През май 2024 г. местните откриват три гнезда в район, в който не са пускани крокодили, отглеждани в плен, а още две са намерени в различен район малко след това.

Това предполага, че дългосрочните усилия помагат на популациите да се увеличават отново, посочват от Flora & Fauna.

В края на юни 60 бебета крокодили излязат от гнездата, което е „невероятен успех за природозащитниците и истински знак за надежда за бъдещето на този вид“, според благотворителната организация.

Пабло Синовас, директор на Flora в Камбоджа, казва, че организацията и нейните партньори са били „непоколебими“ в своя ангажимент за увеличаване на популациите.

„Това включва не само отглеждането на крокодили в плен, но осигуряването на подходящо местообитание, в което да бъдат освободени. Засилването на защитата на ключови обекти в националния парк Cardamom е от решаващо значение, предпазвайки тези местообитания от заплахи, като обезлесяване и бракониерство.“

Синовас добавя, че откриването на диви гнезда подчертава значението на опазването на тази зона.

„При само няколкостотин индивида в дивата природа, излюпването на 60 нови крокодила е огромен тласък. Във време, в което биоразнообразието на влажните зони намалява бързо в целия регион, това подчертава потенциала за естествено възстановяване чрез устойчиви съвместни усилия за опазване.“

Той Чорн, участвал в намирането и защитата на гнездата, има големи надежди за вида.

„Това откритие показва, че нашите усилия за опазване са дали резултат и аз вярвам, че популацията на сиамските крокодили ще продължи да се увеличава в бъдеще“.