Хавана е известна с разноцветните ретро автомобили, които все още се движат по улиците ѝ и са популярен обект за снимките на туристите.

В днешно време обаче е също толкова вероятно да се видят кубинци, които се придвижват бързо и безшумно с електрически скутери, произведени с китайски части.

"Електрическите велосипеди решават много проблеми в Куба и вече се използват почти за всичко," обяснява пред Reuters Омар Кортина, служител в кубински хотел, който наскоро купува първото си електрическо превозно средство – зелен скутер с литиева батерия.

Доскоро по пътищата на Куба почти нямаше промени за последните шест десетилетия - от революцията на бившия лидер Фидел Кастро през 1959 г. – старите коли, отделящи сажди от ауспусите си, изровената настилка, малкото трафик.

Сега електрическите превозни средства се оказват Божи дар за мнозина в комунистическата държава.

В периода 2020 – 2022 г. базирани в Куба компании са произвели над 23 000 електрически превозни средства, сочат официалните данни. Оттогава търсенето е нараснало и покрай икономическата криза, която ограничи предлагането на горива и обществения транспорт.

В Куба от години има недостиг на горива за автомобили с двигатели с вътрешно горене, което води до опашки, които продължават с часове, а понякога с дни.

Петкратното увеличение на цените по-рано през годината пък означава, че напълването на 40-литров резервоар с бензин струва повече от средната месечна заплата на държавните служители и остава далече от възможностите на мнозина.

Използването на обществения транспорт също не е особено приятно. Автобусите в Хавана са много по-малко и по-претъпкани и неудобни, в сравнение с предходни години.

Половината маршрути до точки извън столицата пък са били елиминирани тази година, според местни държавни медии, на фона на намаляващите горива и резервни части.

Тези мрачни обстоятелства подпомагат ръста в търсенето на продукти на новосформирани компании, като Caribbean Electric Vehicles (Vedca), казва директорът на компанията Хулио Оскар Перес.

Компанията, която е смесено предприятие между китайския инвеститор Tianjin Dongxing Industrial и кубинския държавен производител на велосипеди Minerva, е произвела над 2 000 скутера, електрически велосипеди и триколки в Куба, използвайки китайски части.

"Мисля, че достигаме до преломна точка," казва Перес. "Това означава не само да гледаме на електрическите превозни средства като на алтернатива на мобилността, но да разрешаваме други проблеми, които съществуват заради ограниченията с горивата."

Перес казва, че компанията е започнала да тества и нов електрически трактор, и да експериментира с друга тежка техника, задвижвана с електричество.

Други местни компании продават електрически велосипеди. Правителството пък одобри наскоро вноса на много по-скъпи електрически превозни средства.

Вносът на автомобили от съседна САЩ скача до 24.6 млн. долара от началото на 2024 г., според Икономическия съвет по търговията между САЩ и Куба, като представителите на увеличаващата се класа от нови собственици на бизнеси са привлечени от по-луксозни електрически и хибридни опции, в това число и Tesla.

Въпреки това, онези, които могат да се позволят такива автомобили, все още са малцина.

За Кортина това, че просто може да се придвижва до и от работа е достатъчно предимство за покупка. "След няколко години целият транспорт ще бъде електрически," прогнозира той.