Бразилският производител на самолети Embraer завиши прогнозата си за ръста на глобалния пътнически трафик през следващите 20 години, но вижда по-малко място за регионални доставки на самолети.

Въздушният транспорт процъфтява в годините след пандемията от COVID-19, но авиокомпаниите предупредиха на авиошоуто във Фарнбъроу тази седмица, че търсенето постепенно се нормализира, тъй като пътниците се отказват от по-високите цени, докато превозвачите са изправени пред забавяния на доставките и ограничения на веригата за доставки.

Embraer е третият по големина производител на самолети в света и се фокусира върху летателни апарати с до 150 места, които се намират малко под моделите A320 на Airbus и 737 на Boeing, като се конкурират пряко с Airbus A220.

"Вторичните трусове на пандемията, като прекъсванията по веригата за доставки, забавянето на глобалната икономика и несигурността от множеството геополитически конфликти ще продължат да влияят на пазара“, коментира ръководителят на търговската авиация на Embraer Арджан Майер, цитиран от Ройтерс. 

По думите му, моделите на търсене са твърде разнообразни, за да поддържат стратегия за флота, фокусирана единствено върху по-големи самолети. 

"Вярваме, че оптимална комбинация от самолети с под 150 места и по-големи тесни корпуси е по-благоприятна за новата среда“, добави той.
 
Embraer прогнозира, че трафикът, измерен чрез приходите от въздушни пътувания ще растат с годишен темп от 4% между тази година и 2043 г., което малко над очаквания ръст от 3.2%, заложен в миналогодишната прогноза на компанията. Темповете обаче остават под предпандемичните синива. 

Китай и Азия ще стимулират растежа през следващите две десетилетия с 5% годишно увеличение, докато Латинска Америка, Европа и Северна Америка ще отчетат растеж съответно от 4.9%, 3.3% и 2.4%.

Търсенето на нови самолети с до 150 места през следващите 20 години се оценява на 10 500, което е забавяне спрямо прогнозираните 11 000 нови самолета миналата година. Пазарната им стойност ще бъде общо 640 милиарда долара.