Медта поевтиня за седма поредна сесия във вторник, достигайки най-ниското си ниво от три месеца и половина насам, поради нарастващата загриженост относно търсенето в Китай - най-големия потребител на суровината. 

Цената на тримесечните фючърси на медта на Лондонската борса за метали (LME) падна с 0,6% до 9 165 долара за метричен тон.

"Китайското търсене е слабо, което вече продължава известно време", коментира Дан Смит, ръководител на проучванията в Amalgamated Metal Trading, цитиран от Hellenic Shipping News.

По думите му, два фактора са предизвикали спада на цените. Единият е разочарованието от третия пленум на Китайската комунистическа партия, тъй като някои от пазарните участници са имали надежди, че той ще вдигне пазара.

Вторият е свързан с алгоритмичните компютърни модели за търговия, които са започнали да задействат сигнали за продажба.

Ключовата политическа среща на китайската компартия не успя да изложи повече политики за насърчаване на търсенето на метали. Китайските акции регистрираха най-големия си еднодневен спад от шест месеца насам. 

На фона на слабото вътрешно потребление, китайските производители на мед доставиха рекордните 157 751 тона миналия месец, което допринесе за увеличаването на запасите и засили натиска върху цените.   

Запасите от мед на LME са нараснали до 236 700 тона. Това е най-високото ниво от септември 2021 г. насам. 

Излишъкът на глобалния пазар на рафинирана мед се разшири до 416 000 тона през периода януари-май, от 154 000 тона през същия период на миналата година, според International Copper Study Group.

Някои от останалите индустриални метали също отбелязват понижения. Фючърсите на желязната руда паднаха до тримесечно дъно, отново заради перспективите за слабо търсене в Китай.

Най-търгуваният септемврийски договор за желязна руда на китайската стокова борса в Далиан (DCE) приключи търговията във вторник със спад от 3.43% при 774.5 юана ($106.47) за метричен тон, което е най-ниското му ниво от 8 април.

Нестабилното икономическо възстановяване на Китай продължава да страда от слабото вътрешно търсене, постоянния дефлационен натиск и анемичния сектор на имотите.

Без по-нататъшни мерки за стимулиране има малка надежда за краткосрочно възстановяване на жилищния пазар и строителството. Докато запасите от непродадени жилища остават високи, новите инвестиции и строителната дейност ще останат потиснати, посочват анализаторите на ING.

Китай изненада пазарите, като намали основните краткосрочни и дългосрочни лихвени проценти в понеделник, сигнализирайки за намерение да стимулира растежа на втората по големина икономика в света само дни след срещата на ръководството на Комунистическата партия.

Тази стъпка обаче не успя да вдъхне кой знае каква увереност на пазарните участници.