Вятърните турбини и соларните панели изпреварват изкопаемите горива и вече генерират 30% от електроенергията на Европейския съюз (ЕС) през първото полугодие на 2024 г., сочи нов доклад.

Генерирането на електроенергия от изгарянето на въглища, петролни продукти и природен газ пада със 17% през първите шест месеца на 2024 г. в сравнение с със същия период година по-рано, според климатичния мозъчен тръст Ember. Докладът установява, че продължаващото отдалечаване от замърсяващите горива е довело до спад от една трета на емисиите в сектора от първата половина на 2022 г.

“Свидетели сме на историческа промяна в енергийния сектор и тя се случва бързо”,  казва Крис Рослоу, анализатор в Ember, който допълва, че възходът на вятърната и слънчевата енергия свива ролята на изкопаемите горива.

Докладът установява, че електроцентралите в ЕС са изгорили с 24% по-малко въглища и с 14% по-малко газ от първото полугодие на 2023 г. до първото полугодие на 2024 г. Промяната идва въпреки лекото повишение в търсенето на електроенергия, което идва след две години на понижения, свързани с пандемията и войната в Украйна.

“Ако страните членки на ЕС успеят да запазят инерцията от мобилизирането на вятърната и слънчевата енергия, тогава ще се приближим още повече до свободата от това да се разчита на изкопаеми горива за електроенергия”, казва Рослоу.

Европа е сред най-големите замърсители в исторически план по отношение на затоплящите Земята газове, но също така си е поставила и едни от най-амбициозните цели за изчистване на икономиката си. След инвазията на Русия в Украйна, европейските лидери ускориха преминаването към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с по-силна реторика и по-облекчени правила за издаване на разрешителни.

И докато секторът на слънчевата енергия процъфтява, вятърната индустрия изпитва затруднения с високата инфлация и продължаващата опозиция от страна на политици и общественост. В ЕС са инсталирани рекордните 16.2GW нов капацитет за вятърна енергия през 2023 г., според данни на организацията Wind Power Europe, но това е близо наполовина на това, което е било необходимо през същата година за постигането на климатичните цели към края на десетилетието.

Моделите на различни сценарии, изготвени от Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) и Международната агенция по енергетика (МАЕ) показват, че по-голяма част от електроенергията, която е необходима за една на чиста икономика, ще дойде от слънчевите лъчи и поривите на вятъра.

Докладът на Ember установява, че 13 страни членки на ЕС са генерирали повече електричество от вятър и слънце, отколкото от изкопаеми горива през първото полугодие. Германия, Белгия, Унгария и Нидерландия отчитат това постижение за първи път, посочват авторите, докато други девет държави вече са постигали подобен резултат.