Глобалните емисии на метана, мощен газ, който допринася за затоплянето на планетата, нарастват с най-бързи темпове от десетилетия, което изисква незабавни действия, за да се предотврати избягването на опасна ескалация на климатичната криза, сочи ново проучване.

Емисиите на метан, които стоят зад половината от настоящото глобално затопляне, нарастват значително от около 2006 г. и ще продължат да растат през останалата част от десетилетието, освен ако не се предприемат нови стъпки за ограничаване на това замърсяване, се заключава в доклада. Проучването е изготвено от учени от цял свят.

Въпреки че светът “съвсем правилно” се е фокусирал върху въглеродния диоксид, като основен двигател на повишаващите се глобални температури, се казва в доклада, публикуван във Frontiers in Science, не се полагат много усилия за справяне с емисиите на метана, въпреки че той има 80 пъти по-голяма затопляща сила от въглеродния диоксид в първите 20 години след като достигне до атмосферата.

“Темпът на растеж на метановите емисии се ускорява, което е притеснително”, казва Дрю Шиндел, климатолог в университета Дюк и основен автор на проучването.

“Той бе почти без промяна преди около 20 години, но само през последните няколко години в атмосферата бе изсипано огромно количество метан. Това прави справянето с антропогенното затопляне още по-предизвикателно.”

От началото на настоящото десетилетие глобалните емисии на метан са с около 30 милиона тона повече всяка година в сравнение с предходното десетилетие, като през 2021 и 2022 г. бяха счупени годишните рекорди за метанови емисии. Въпреки че няма единствена ясна причина за това, учените посочват редица фактори.

Метан се отделя при сондажа и обработката на петрол и природен газ и при добива на въглища, а бумът при фракинг технологията създаде множество нови газови проекти през този век. Метанът също така се отделя при животновъдството, най-вече при отглеждането на крави. Макар и в по-малка степен, разширяването на производството на ориз също е допринесло за увеличените емисии на метан.

В същото време, засилващите се глобални горещини водят до по-бързо разлагане на органична материя във влажните зони, като по този начин се отделя повече метан.

През 2021 г. САЩ и ЕС оглавиха нова инициатива, която има за цел да намали с 30% емисиите на метан до 2030 г. В момента общо 155 държави са част от инициативата, но въпреки това настоящите политики покриват едва 13% от емисиите, а само 2% от глобалното финансиране в сферата на климата е насочено към намаляване на метановите емисии, според доклада.

“Не смятам, че тази цел вече е непостижима, но трябва да удвоим усилията си, за да я постигнем”, казва Шиндел.

Ако не бъде премахнат, въглеродният диоксид може да остане в атмосферата в продължение на стотици хиляди години, докато метанът е доста по-краткотрайна заплаха. Ако всички метанови емисии бъдат спрени незабавно, 90% от натрупаният метан ще напусне атмосферата в рамките на 30 години, което ще осигури по-бърз начин за намаляване на глобалното затопляне отколкото фокусирането просто върху въглеродния диоксид.

“Метанът е най-силният лост, който можем да използваме, за да намалим затоплянето до 2050 г.”, казва Шиндел.  

Необходими мерки 

В новия доклад са посочени редица мерки, които страните би трябвало да предприемат, в това число да свържат по-добре усилията за намаляването на емисиите на въглеродния диоксид и метана и определянето на най-ефективните проекти за ограничаване на метана при определени обстоятелства.

Миналата седмица Белият дом организира среща на върха за намаляване на „супер замърсителите“, сред които е и метанът. На нея бяха очертани мерки като подобрено наблюдение, в това число поставяне на сензори за метан в пътнически самолети на United Airlines и комбинация от филантропски и регулаторни програми, насочени към намаляване на емисиите.

“Ако искаме да ограничи повишението на температурите в краткосрочен план, трябва да поставим метана под контрол”, заяви Пол Бледсоу, който беше съветник по климатичните въпроси на администрацията на президента Бил Клинтън.