Олимпийските игри продължават да заемат основна част от вниманието на спортните фенове и телевизионните програми. Те ще продължат до 11 август, като очакваме и България да спечели първите си медали. 

За всички почитатели на спорта е ясно, че Олимпийският комитет не предоставя парични награди на победителите, а те идват от съответните държави.

На база информация от местните олимпийски комитети, от CNBC информират за страните, които ще възнаградят спортистите си с най-високи бонуси. 

Поне 100 хил. долара за златен медал 

Поне седем държави ще предоставят по повече от 100 хил. долара за всеки златен медал на своите спортисти. Три от тях ще дадат подобни суми за сребърен медал, а три други и за бронзов. 

Представителите на Хонконг ще имат възможност да получат рекордни суми на настоящите игри – 768 хил. долара за злато, 384 хил. долара за сребро и 192 хил. долара за бронзово отличие. 

Подобни са и сумите от Сингапур – 745 хил. долара, 373 хил. долара и 186 хил. долара. 

Изненадващо на трето място е Индонезия, която ще предостави по 300 хил. долара на спортистите си за златен медал, 150 хил. долара за сребърен и 86 000 долара за бронзово отличие. 

Израел се нарежда на четвъртото място със съответно 271 хил. долара, 216 хил. долара и 135 хил. долара, следвана от Казахстан (250 хил. долара, 150 хил. долара и 75 хил. долара). 

В челото са още Малайзия и Испания, чиито атлети ще получат респективно 216 и 102 хил. долара за златото. 

Интересно е да отбележим, че спортистите на САЩ ще вземат по 38 хил. долара за първа позиция, а тези на Германия – едва 22 хил. долара. 

Апартаменти и коли 

В допълнение към паричните си награди, част от атлетите ще получат и доста други бонуси както от своите правителства, така и от големи местни компании. 

Всеки медалист от Казахстан например, ще получи по един апартамент, а колегите им от Малайзия – допълнителни парични бонуси и луксозен апартамент от местния бизнес. 

Освен това те ще бъдат възнаградени и с по един чуждестранен автомобил. 

Носителите на медали от Южна Корея ще имат възможност да получат допълнителен щедър бонус като еднократна сума, или месечна доживотна пенсия, а призьорите от Полша ще бъдат възнаградени с картина на известен художник, ваучер за почивка и диамант. 

Спортистите от Великобритания и Норвегия няма да получат парични награди, дори и да си тръгнат от Париж със златни медали. 

Крави, ориз и безплатен транспорт 
  
На предходните Олимпийски игри част от спортистите получиха и доста нетрадиционни награди. Японският състезател по тенис на маса Кашуми Ичикава получи 100 чувала ориз за своя сребърен медал на игрите в Токио, a Априяни Рахаю, която донесе златен медал на Индонезия получи 5 крави, ресторант и нова къща. 

Спортистите от Малайзия пък бяха възнаградени доживотно с безплатна храна и популярна местна напитка от верига супермаркети.