Състоянието на Уорън Бъфет днес се оценява на 136 млрд. долара. Той генерира богатството си чрез купуване на бизнеси и инвестиране в акции на част от най-големите компании в света. Легендарният инвеститор многократно е изтъквал предимствата на борсово-търгуваните фондове – ниски такси, възможност за увеличаване на състоянието и удобството за вложения от хора, които не разбират от финансовите пазари. 

С каква сума бихме разполагали днес, ако бяхме вложили 10 хил. долара в любимия ETF на Бъфет преди 10 години? 

За кой ETF става въпрос? 

Инвестиционната компания на Бъфет - Berkshire Hathaway притежава вложения в два борсово-търгувани фонда, следващи индекса S&P500. Това са Vanguard S&P 500 ETF и SPDR S&P 500 ETF Trust. 

Любимият ETF на Бъфет обаче е този на Vanguard, след като преди време той помоли за аплодисменти по време на общото събрание на Berkshire на вече покойният Джак Богъл, „направил за американските инвеститори повече, от който и да е друг човек в държавата“. 

По последни данни Berkshire притежава вложения за 21.5 млн. долара във фонда на Vanguard и 21.4 млн. долара в SPDR ETF. 

Преди десетилетие Бъфет каза, че би препоръчал на всеки да инвестира 90% от наследените си пари в борсово-търгуван фонд с ниски такси, като Vanguard е най-доброто решение за това. 

Малко математика

Средногодишните разходи, които инвеститорите биха платили, ако инвестират във Vanguard, са 0.03% спрямо 0.0945% за SPDR. 

При положение, че преди 10 години сме вложили 10 000 долара във Vanguard S&P 500 ETF, днес бихме разполагали с 27 650 долара. Ако и получените дивиденти също са били реинвестирани, сумата би нараснала до 33 170 долара.  

Същата сума, вложена в SPDR ETF, би имала подобна доходност от 27 600 и 32 970 долара с реинвестиране на дивидентите. 

*Материалът е с информативен характер и е представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.