Когато става въпрос за милиардери, които управляват пари, главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет стои на отделен пиедестал.

Откакто поема управлението на Berkshire Hathaway в средата на 60-те години, "Оракулът от Омаха" генерира съвкупна възвръщаемост на акциите от клас А на компанията в размер на 5 422 618% към 17 юли.

На база годишна обща възвръщаемост за шест десетилетия тя, на практика, е два пъти по-голяма от тази на индекса S&P 500, в това число с изплатени дивиденти.

Тайната за успеха на Бъфет, всъщност, не е никаква тайна. Той е заявявал многократно, че търси проверени във времето бизнеси, които имат ясно очертани конкуренти предимства и силни мениджърски екипи.

За дългосрочния успех на Berkshire Hathaway обаче не се приписва достатъчно голяма заслуга на склонноста на Бъфет към концентрация на портфейла.

Въпреки че той и основните му инвестиционни помощници Тед Уешлър и Том Коумс в момента контролират инвестиционен портфейл от 44 компании на стойност 416 млрд. долара в Berkshire, всички те силно вярват във влагането на огромен капитал в най-добрите си идеи.

Тези пет неудържими акции, които съставляват 75% от инвестиционния портфейл на Berkshire Hathaway (309.9 млрд. долара), са наистина най-добрите идеи на Бъфет (пазарните стойности са към цената на затваряне на борсата на 17 юли).

Apple: 180 670 650 836 долара (43.4% от инвестираните активи)

Евнтуалните съмнения относно предпочитанието на Бъфет да концетрира инвестираните активи на своята компания в някои водещи бизнеси се разсейват от дела на Berkshire в технологичната компания Apple.

Дори и след две поредни тримесечия, в които Бъфет и неговият екип намалиха дела си в Apple, компанията все още съставлява над 43% от инвестиционния портфейл на Berkshire.

Движещата сила зад инвестицията в Apple отдавна е капацитетът на компания за иновации. Например, Apple съставлява 50% или повече от местния пазар на смартфони, откакто представя 5G iPhone през втората половина на 2020 г.

Трябва да се спомене и водещата за пазара програма за възвръщаемост на капитала на Apple. Най-голямата публична компания в света по пазарна капитализация е купила обратно обикновени акции за 674 млрд. долара, откакто стартира програмата си за обратно изкупуване през 2013 г. Бъфет е голям почитател на обратното изкупуване на акции.

Bank of America: 45 424 831 224 долара (10.9% от инвестираните активи)

Втората най-голяма позиция в инвестиционния порфейл на Бъфет на стойност 416 млрд. долара е Bank of America, известна като "BofA". Бъфет и неговият екип контролират над 1.03 млрд. акции на BofA, които се равняват на 13.2-процентен дял в компанията*.

Бъфет обича да инвестира във финансовия сектор, но неговите предпочитания към BofA може би са свързани с чувствителността ѝ към лихвените проценти. Най-агресивният цикъл за увеличение на лихвите на Федералния резерв от 80-те години добави милиарди долари към нетните лихвени приходи на Bank of America.

В същото време, Bank of America напредва значително с процеса на дигитализация. До средата на 2024 г. 77% от потребителските домакинства са банкирали дигитално, а 53% от всички продажби на потребителски заеми са осъществени онлайн или през мобилно приложение.

На последно място, бордът на директорите на Bank of America одобри повишение на тримесечния дивидент с 0.02 долара на акция. Това повишение увеличава годишния дивидентен доход на Berkshite от дела й в BofA до над 1 млрд. долара.

American Express: 37 896 610 572 долара (9.1% от инвестираните активи)

Както вече стана дума, Бъфет е голям фен на акциите на финансови компании. Доставчикът на кредитни услуги American Express заема третото място в портфейла на Berkshire. Компанията на Бъфет притежава дял в AmEx без прекъсване от 1991 г.

Това, което превръща AmEx в такъв дългосрочен победител, е способността на компанията да се възползва от двете страни на трансакциите. Например, тя е третият най-голям обработчик на плащания с кредитни карти в САЩ.

Тя също така обаче е и кредитор. AmEx успява да генерира такси от търговци за обработването на трансакциите, както и годишни такси, и лихвени доходи от своите картодържатели.

Освен това, American Express винаги е била особено добра в привличането на хора с високи доходи като картодържатели. Заможните клиенти е по-малко вероятно да променят потребителските си навици, в сравнение със средностатистическите работещи американци или да не плащат сметките си по време на леки икономически сътресения.

На хартия AmEx е в по-добра позиция да се справя в периоди на икономическа турбуленция от останалите компании в сектора.

Coca-Cola: 26 084 000 000 долара (6.3% от инвестираните активи)

Ако мислите, че American Express е стара инвестиция на Уорън Бъфет, трябва да погледнете гиганта в сферата на безлкохолните напитки Coca-Cola, която е стълб в инвестиционната стратегия на Оракула от Омаха от 1988 г.

Брандирането е ключовата причина Coca-Cola да се представя толкова стабилно в продължение на десетилетия.

Компанията също така предлага почти несравнимо географско разнообразие. С изключение на Северна Корея, Куба и Русия (в последния случай заради инвазията ѝ на Украйна), Coca-Cola развива дейност във всички други държави.

Това ѝ позволява да се възползва от възможности за органичен растеж на развиващи се пазари, докато в същото време генерира предвидим паричен поток в развитите държави. Дивидентът на Coca-Cola също не е за пренебрегване.

Chevron: 19 828 098 775 (4.8% от инвестираните активи)

Петата най-голяма инвестиция на Бъфет, която с Apple, Bank of America, American Express и Coca-Cola съставляват 75% от инвестиционния портфейл на Berkshire Hathaway на стойност 416 млрд. долара, е енергийният гигант Chevron.

През първите две десетилетия на настоящия век акциите на енергийни компании играеха малка роля в портфейла на Berkshire. От началото на настоящото десетилетие обаче Бъфет съвсем ясно демонстрира предпочитанията си към Chevron и към Occidental Petroleum.

Инвестицията от близо 20 млрд. долара в Chevron е кристално ясна индикация, че ръководителите на Berkshire очакват спот цената на петрола да остане висока.

Chevron също така е компания, която предлага интегрирани услуги, което й помага да защитава оперативния си паричен поток в почти всеки икономически климат. Въпреки че генерира най-голям марж от сондажния си сегмент, понижаващата се цена на суровия петрол намалява разходите на рафинерите и химическите заводи на Chevron.

Последното парченце от пъзела е феноменалната програма за възвръщаемост на капитала на Chevron. През януари 2023 г. бордът на директорите на компанията одобри програма за обратно изкупуване на акции на стойност 75 млрд. долара и одобрява увеличенитето на дивидента в 37 поредни години.

* В края на миналата седмица стана ясно, че Berkshire Hathaway е продала около 33.9 млн. акции на Bank of America за около 1.48 млрд. долара. След продажбите Berkshire притежава около 999 млн. акции на BofA.