През настоящия отчетен сезон има един голям въпрос, който тормози Уолстрийт – ще започне ли някой всъщност да печели пари от изкуствения интелект (AI)?

За 18-те месеца, откакто ChatGPT сложи началото на надпреварата в сферата на AI, технологичните гиганти обещаха, че технологията ще революционизира всяка индустрия и я използваха като оправдание за харченето на десетки милиарди долара за центрове на данни и полупроводници, необходими за управлението на големи AI модели. В сравнение с тази визия, продуктите, които пуснаха досега, изглеждат някакси тривиални — чатботове без ясен път към монетизация, мерки за спестяване на разходи, като AI програмиране и обслужване на клиенти, и онлайн търсене с изкуствен интелект, който понякога си измисля разни неща.

Големите технологични компании обаче не могат да се похвалят с почти нищо за похарчените милиарди, ако говорим за значителни приходи от AI или печеливши нови продукти, а инвеститори започват да се притесняват.

Обявените в четвъртък невпечатляващи печалба и прогнози на Amazon може да се отдадат най-вече на опасенията, че компанията харчи много средства за AI без да има какво да покаже насреща в периода, в който основната ѝ дейност също е изправени пред препятствия. Това понижи цената на акциите на компанията с близо 9% в петък. Акциите на Intel поевтиняха с 25% в петък, след като компанията обяви в четвъртък, че след големите разходи за адаптация към AI вълната, сега се опита да ограничи нещата като намалява 10 млрд. долара разходи и уволнява десетки хиляди служители.

Накратко, опасенията на инвеститорите може да се сведат до следното – всичко това всъщност има ли някаква стойност? Или просто е поредното лъскаво нещо, което индустрията преследва, за да върне мечтите си за безкраен растеж, преди да го изостави и да премине към следващото голямо нещо?

Aнализаторът на Morgan Stanley, Кийт Уайс, казва: 

“В момента има дебат в индустрията около изискванията за капиталовите разходи във връзка с генеративния AI и дали монетизацията всъщност ще отговаря на всичко това”

Анализаторът в UBS Стивън Джу попита главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай колко ще време ще отнеме на AI да “помогне с генерирането на приходи и създаването на по-голяма стойност във времето, спрямо просто намаляване на разходите?”

В доклад на Goldman Sachs наскоро пък бе зададен въпроса дали при генеративния AI няма “прекалено много разходи и прекалено малко ползи”.

Акциите и на Google и на Microsoft поевтиняха след тримесечните им отчети, признак за недоволството на инвеститорите, че огромните им инвестиции в AI не са довели до много по-добри от очакваните резултати. Meta, която се сблъска с подобно разочарования от страна на инвеститорите през миналото тримесечие, избегна същата съдба този път като показа как инвестициите ѝ в AI поне допринасят към основната ѝ дейност като предоставят възможност на компании да създават лесно завладяващи реклами с нейните AI инструменти.

Някои инвеститори дори очакваха, че това ще е тримесечието, в което технологични гиганти ще започнат да дават индикации, че отстъпват от инвестициите си в AI инфраструктура, тъй като “AI не осигурява възвръщаемостта, която са очаквали,” заяви пред CNN анализаторът в D.A. Davidson Жил Лурия.

Случи се обратното — Google, Microsoft и Meta дадоха индикации, че планират да харчат още повече докато полагат основите на това, което се надяват, че е AI бъдещето. От Meta обявиха, че очакват капиталовите ѝ разходи за цялата година да бъдат между 37 и 40 млрд. долара, завишавайки долната граница на прогнозата с 2 млрд. долара. Microsoft очаква да похарчи повече средства през финансовата 2025 г. в сравнение с капиталовите ѝ разходи в размер на над 56 млрд. долара през 2024 г. От Google прогнозираха капиталови разходи “в размер на или над” 12 млрд. долара за всяко тримесечие през тази година. (Дори и за изключително богати компании, това са големи числа — капиталовите разходи на Google за второто тримесечие възлизат на около 17% от общите ѝ продажби).

Необходимо е повече време 

Технологични лидери пък са казвали, че имат нужда от време – много повече време.

Главният финансови директор на Microsoft Ейми Хууд заяви, че инвестициите на компанията в центрове за данни се очаква да подкрепят монетизацията на нейната AI технология “в следващите 15 години и след това.”

По подобен начин, Meta очаква “възвръщаемостта от генеративния AI да се прояви в по-дълъг период от време”, заяви главният финансов директор Сюзън Ли. “Генеративният AI е сферата, в която сме на много ранен етап. Не очакваме нашите продукти с генеративен AI да бъдат значим двигател на приходи през 2024 г. Очакваме обаче, че те ще отворят нови възможности за приходи във времето, които ще ни дадат възможност да генерираме солидна възвръщаемост от нашите инвестиции.”

Този времеви хоризонт е неудобен за много инвеститори, които са свикнали основно с надеждни продажби и печалба тримесечие след тримесечие в Силициевата долина.

“Ако ще инвестирате сега и ще получите възвръщаемост след 10 – 15 години, това е рискова инвестиция, а не инвестиция в публична компания”, казва Лурия. “За публичните компании очакваме да получаваме доходност от инвестициите си в много по-кратки срокове. Това причинява дискомфорт, защото не виждаме видовете приложения и приходи от приложения, от които имаме нужда, за да оправдаем тези инвестиции сега.”

Някои инвеститори дори поставят под въпрос това дали инвестициите в AI някога въобще ще се изплатят. Джим Ковело, анализатор в Goldman Sachs твърди, че “технологията не е проектирана, за да решава сложните проблеми, които биха оправдали разходите”.

Пример за това колко време може да отнеме реализацията на AI подуктите е базираната на технология за “пълно самоуправление” (FSD) на Tesla. Компанията продава технологията за подпомагане на водачите като ключова за нейния бизнес план от 2015 г. и редовно е обещавала, че тя ще разполага с пълни възможност в кратък срок от време. FSD технологията обаче все още изисква внимаващ шофьор, който е готов да поема волана в случай, че нещо се обърка и редовно се сблъсква с проблеми с опасения относно безопасността, близо четири години след като бе предоставена на клиентите на Tesla.

Засега главни изпълнителни директори от технологичната индустрия изглежда споделят мнението, че “рискът от недостатъчно инвестиции е драстично по-голям в сравнение с този от прекомерни инвестиции,” както заяви Пичай от Google наскоро. Нещо подобно каза и главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг при разговора с анализатори след публикуването на резултатите на неговата компания. Изграждането на центрове за данни отнема време и ако ще има печеливш от AI надпреварата, нито една компания не иска да пропусне своята възможност да застане на върха, защото не е имала достатъчно изчислителен капацитет. Те пък печелят достатъчно от основната си дейност, за да може инвеститорите да се примиряват с разходите им на този етап.

В някакъв момент скоро, Лурия прогнозира, че това ще е или по-късно тази година или през следващата, натискът от страна на инвеститорите за ограничаване на инфраструктурните инвестиции и оставяне на ръста на приходите да навакса ще бъде достатъчно силен, за да накара технологичните лидери да отстъпят.

“В момента играта е, ‘всички ние трябва да дадем сигнал, че сме готови да инвестираме колкото е необходимо, защото искаме да запазим тази лидерска позиция,’ но на някакъв етап инвестициите ще натежат толкова много, че някой от тях ще каже, ‘може би следващото тримесечие няма да инвестираме толкова много,’ а след това същото ще се случи и при останалите,” казва Лурия. “Голямата картина е, че това ниво на инвестиции не е устойчиво.”