Жителите на централното румънско село Шимон, което се намира до град Брашов, започват проект за възстановяване на стари къщи в опит да привлекат повече туристи в района, пише Euronews.

Тъй като все повече хора искат да изпитат какво е чувството да живеят както техните предци в миналото, вековните къщи се реновират или дори се преместват в по-тихи и живописни райони.

Луминита Черебету, която е собственик на една от къщите, казва, че традиционната местна архитектура предлага на туристите известна степен на „интимност“, от която проектът цели да се възползва.

"След като туристите влязат през портата, те могат да почувстват цялото уединение, от което се нуждаят - романтична и удобна интимност. Ако искат да станат по пижами и да пият кафе, могат да го направят в този двор. Могат да правят каквото си искат - да се пекат, да се разхождат в градината, да правят барбекю или да си говорят в плевнята", казва още домакинята.

Много от хората, които вече са посетили Шимон, изразяват своята привързаност и благодарност си към енергията, тишината и природата на региона.

Много собственици на традиционни къщи са и колекционери, съхраняващи произведения на изкуството и бита, като древни ютии, чугунени печки и стари кухненски предмети от техните баби и дядовци. 

Шимон е място, което се чувства откъснато от света, а самото време там сякаш е спряло.