Графът-вампир от романа на Брам Стокър "Дракула", публикуван в края на 19-и век, е познат из целия свят. Далеч по-малко обаче се знае за човека, който е смятан за негов реален първообраз. 

През 1431 година е роден Влад III Дракула - аристократ от Трансилвания, която е част от днешна Румъния. Изследователите не са категорични за точната дата на раждането му, но някои от тях, базирайки се на косвени източници, предполагат, че тя е 7 декември. 

Кой е Влад Дракула? 

Влад III Дракула, наричан още и Влад Цепеш на румънски, което означава "набивача на кол", е вторият от общо четирима братя, родени в благородническото семейство на Влад II Дракул.

Неговият прякор Дракула (което означава „син на Дракул“) идва от латинската дума "draco" („дракон“). Тя произлиза от въвеждането на баща му в Ордена на дракона, създаден от императора на Свещената римска империя Сигизмунд за защита на християнска Европа срещу Османската империя. 

Влад се премества в Търговище, Влашко, през 1436 г., когато баща му поема ръководството на влашкото воеводство. През 1442 г. Влад и неговият по-малък брат са изпратени в двора на османския султан Мурад II като обезпечение, за да го уверят, че техният баща ще подкрепи османската политика. 

Влад се завръща през 1448 г., след като е информиран за убийството на баща си и по-големия му брат от влашките боляри година по-рано.  

След това Влад III започва първата от цяла поредица кампании, в които прави опит да се върне на мястото на баща си. Сред противниците му са болярите, както и по-малкият му брат, който е подкрепян от османския султан.

Влашкият владетел успява да се върне на трона след осемгодишна борба.

Политическият възход на Влад III започва след падането на Константинопол през 1453 г. След завземането на византийската столица османците са в позиция да нахлуят в цяла Европа.  

Влад, който вече е затвърдил своята антиосманска позиция, е провъзгласен за войвода на Влашко през 1456 г., а една от първите му заповеди е да се спре плащането на годишен данък на османския султан.

Именно по време на този период на управление той извършва голяма част от зверствата, с които остава в историята. Склонността му да набива враговете си на колове в земята и да ги оставя да умрат, му печели името Влад Цепеш. 

Той използва този вид изтезания както за чуждестранните, така и за вътрешните си врагове. При оттеглянето си от една от битките с османците през 1462 г. той оставя бойното поле пълно с хиляди набити на кол жертви. По този начин искал да вдъхне страх и ужас в османските сили. 

През същата година той успява да избегне османски плен, но по-късно е заловен от унгарските сили и хвърлен в затвора от унгарския крал Матиас I, чиято помощ търси. Влад възвръща мястото си на престола във Влашко през 1476 г., но е убит в битка още същата година. 

Той остава в историята на региона като народен герой заради борбата си срещу османското нашествие.

Каква е връзката му с вампирите? 

Героят на Брам Стокър Дракула е плод изцяло на въображението на автора, като същото важи и за неговия замък в Трансилвания, описан в романа. Всъщност, самият Влад III най-вероятно не е притежавал земи в Трансилвания, тъй като още по времето на управлението на баща му фамилията се премества във Влашко. 

Самият Стокър никога не е разкривал дали неговият герой е базиран на някаква историческа личност. В една от биографиите на автора, публикувана mрез 60-те години на миналия век, се посочва, че в Лондон Стокър е член на окултна ложа, в която се запознава с унгарския ориенталист Армин Вамбери, от когото чува многобройните легенди за Влад Цепеш.

Романът на Брам Стокър, всъщност, обобщава няколко отделни истории за вампири от британския и германския фолклор, а също така взаимства сюжети и от други романи и разкази от викторианската епоха. 

Теорията, че Влад III и Дракула са една и съща личност е разработена и популяризирана от историците Раду Флореску и Реймънд Макнали в тяхната книга „В търсене на Дракула", публикувана през 1972 г.

Тезите на авторите не се приемат единодушно от историците, но в продължение на половин столетие те все още владеят въображението на милиони хора по света.

В Румъния дори съществуват туристически обекти, посветени на връзката с митичния Граф Дракула. 

Един от тях е замъкът Бран, разположен в гориста местност близо до град Брашов. Той е реставриран през 60-те години на миналия век като музей на средновековното изкуство, но няма исторически данни, които да потвърждават връзката на крепостта с династията на Влад Цепеш.

За чуждестранните туристи обаче тя олицетворява духа на историята за мрачния владетел. 

В Трансилвания, където се развива част от действието в романа на Брам Стокър, през 60-те години е построен и хотел, който носи името на хотела от романа - "Coroana de Aur", или "Златната корона".  

Първите чуждестранни туристи, идващи в Румъния именно с цел да се запознаят с историятта на Дракула от едноименния роман (който впоследствие е и екранизиран), се появяват по времето на комунистическия режим на Николае Чаушеску през 60-те години на миналия век.

Любопитното е, че по онова време самите румънци не знаят почти нищо за вампирската история и често се чувстват озадачени, когато чужденците ги обсипват с въпроси за кръвожадния средновековен владетел.