Българо-американска кредитна банка запазва своя растеж и приключва успешно второто тримесечие на 2024 г., като отчита стабилни показатели. Нетната печалба на банката бележи ръст от 16.09% спрямо второто тримесечие на предходната година и достига 28.128 млн. лева след данъчно облагане. 

Това показва доброто позициониране на банката в променящата се икономическа обстановка. За същия период банковият сектор отчита нарастване  на печалбата с 7.14%, отбелязват от БАКБ. 

Активите на банката са на стойност 2 892 млн. лв. към края на юни 2024г. В условията на затегната парична политика в световен мащаб и растящ български банков пазар, БАКБ поддържа устойчивото си представяне и активите ѝ нарастват с 14.7% на годишна база. 

БАКБ разширява диверсифицирано кредитния си портфейл, като отбелязва най-голям растеж в кредитирането на граждани. Фокусът върху жилищните и потребителските кредити води до нарастването им с два пъти по-висок темп от този на банковия пазар. При потребителските кредити се наблюдава увеличение с 28.22% спрямо юни 2023г., при отчетени 14.79% ръст за банковия сектор. 

Жилищните кредити нарастват с 43.55% спрямо второто тримесечие на 2023гл., при  22.79% ръст за банковия пазар. Добрите резултати в този сегмент се дължат на гъвкавите схеми за финансиране, индивидуалният подход и атрактивните лихвени условия, които предлага банката.

Растежът на кредитния портфейл на БАКБ респективно  води до нарастване на приходите от лихви. В края на второто тримесечие те достигат 32.74% ръст, който е значително по-висок от този на банковата система (19.19%, на годишна база). Разходите на банката за привлечен ресурс също нарастват, което е в синхрон с конюнктурата на пазара. 

Въпреки това нетният доход от лихви се увеличава с 21.45% спрямо второто тримесечие на 2023г, което е по-високо от темпа на нарастване на банковия сектор (20.36%). Активността на пазара остава устойчива, което позволява да се генерира добър нетен лихвен приход, посочват още от кредитната институция.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 7.77% спрямо второто тримесечие 2023 год. В края на юни съотношението на базовия собствен капитал от първи ред (т.нар. CET 1) на индивидуална основа достига  280.523 млн. лв.  

Пълните отчети на Българо-американска кредитна банка, както и цялостният доклад на ръководството на банката са налични на корпоративния сайт https://www.bacb.bg/bg/za-investitori в секция „Връзка с инвеститорите“.