Киберсигурността трябва да бъде приоритет на лидерите и изисква силни съвместни усилия в днешната дигитална ера. Това коментира Борис Айзенграбер, CISO на групата от дружества Schwarz, Ръководител на Schwarz IT Cyber Security, по повод предстоящия форум Global Cyber Security Summit 2024, който ще се проведе на 25 септември в София. 

Борис започва кариерата си в областта на информационната сигурност, веднага след дипломирането си в специалност „Математика и информатика“. След различни позиции в групата от дружества Schwarz в тази област, в момента той ръководи киберсигурността в Schwarz IT с различни международни отдели като Управление и консултиране на киберсигурността, Управление на експозицията или Център за киберзащита. В качеството си на CISO, Борис функционално управлява различните ръководители по сигурността на групата от дружества Schwarz.

Защо темата за киберсигурността е толкова важна днес?

Това е отговорът на най-голямата заплаха за бизнеса и публичния сектор в наши дни. Кибератаките представляват сериозен бизнес риск и правилното управление на киберсигурността е от решаващо значение за защитата на бизнеса. Не съществува 100% сигурност в смисъл на избягване на успешни кибератаки, става въпрос и за намаляване на възможните последици, за готовност за атака и за изграждане на киберустойчивост.

След скорошния глобален срив, как организациите могат да подобрят своята устойчивост и стратегии за реагиране, за да се справят по-добре с подобни инциденти в бъдеще?

Мисля, че това е комбинация от няколко мерки: Свържете IT-Emergency management и Business Continuity Management в един цялостен подход. Симулирайте аварийни ситуации на регулярна основа. Не знаете какво конкретно ще се случи, но знаете, че нещо ще се случи. Следвайте стратегия за работа с няколко доставчика. И в крайна сметка това е и въпрос на суверенитет и европейски суверенитет, който групата от дружества Schwarz силно подкрепя. 

С какво Global Cyber Security Summit 2024 ще допринесе за повишаване на осведомеността и придобиване на знания за киберсигурността?

Участниците в конференцията са лица, вземащи решения на най-високо ниво, експерти по киберсигурност, представители на публичния и частния сектор. Наистина съм убеден, че комплексният подход е единственият правдоподобен избор за укрепване на киберсигурността. Киберсигурността трябва да бъде приоритет на лидерите и изисква силни съвместни усилия. Изолацията ни прави уязвими. 

Каква е ролята на Schwarz IT България в организирането на Global Cyber Security Summit 2024?

Щастливи сме да предоставим експертни знания и опит за киберсигурността в качеството си на най-голямата европейска компания за търговия на дребно. Като водеща ИТ компания на българския пазар, Schwarz IT България поема отговорността да постави темата за киберсигурността и това, до колко е сигурен нашият свят на глобално международно ниво . С това събитие целим да повдигнем въпроси за най-новите тенденции и стратегии в областта на киберсигурността, както от гледна точка на защитата и как да защитим бизнеса, така и от гледна точка на нападателите и колко уязвим е бизнесът днес.  Събитието е за глобална прозрачност, информираност и изграждане на визия и мисия за свободен дигитален свят.

Как групата  от дружества Schwarz допринася за подобряване на киберсигурността в корпоративния сектор?

Улесняваме обмена с лидери и професионалисти в областта на сигурността по време на конференции като Global Cyber Security Summit 2024 в София и насърчаваме компаниите да поставят тази тема на първо място в дневния ред. Освен това със STACKIT предлагаме суверенно европейско облачно решение, а с XM Cyber - съвременно решение за киберсигурност за Continuous Threat Exposure Management.

Как киберсигурността влияе върху репутацията на бизнеса и доверието на клиентите и какви са конкретните примери за успехи или провали в тази област?

Живеем в дигитална ера. Киберсигурността и бизнес репутацията, както и  доверието на клиентите са пряко свързани помежду си. Бизнес репутацията зависи от поверителността, целостта и наличността на информацията и системите, които я обработват. Клиентите разчитат на сигурното боравене с предоставената от тях информация.

Защо е важно бизнесът да инвестира в киберсигурност и какви са потенциалните рискове, ако не го прави?

Защо е важно? Защото по този начин защитават бизнеса си - достъпността до услугите им, поверителността на интелектуалната им собственост, която осигурява конкурентно предимство, изпълнението на правни задължения като GDPR или NIS2. Потенциалния риск от подценяване на  киберсигурността е просто краят на съответния бизнес.

Повече информация за Global Cyber Security Summit 2024 може да намерите тук