Съединените щати изпреварват Китай като най-големия търговски партньор на Германия през първата половина на 2024 г., според предварителните данни на германската статистическа служба. 

Стремежът на Берлин да намали зависимостта от Пекин получава подкрепа в лицето на устойчивата американска икономика, която е най-голямата в света.

Германският внос и износ от и за Съединените щати възлиза на около 127 милиарда евро (139 милиарда долара) от януари до юни, докато оборотът за Китай е 122 милиарда евро, предава Reuters. 

САЩ изпреварват Китай като основен търговски партньор на Германия за първи път от 2015 година насам. Оттогава Поднебесната империя неизменно държеше първенството в стокообмена с най-голямата европейска икономика. 

Промяната идва, след като Германия заяви, че иска да намали експозицията си към Китай, позовавайки се на политически различия и обвинявайки Пекин в нечестни търговски практики.

Лола Махлейд, експерт по външната търговия в Германската индустриално-търговска камара, коментира пред Ройтерс, че устойчивостта на икономиката на САЩ е помогнала за увеличаване на износа на Германия.

Като цяло германският износ за САЩ се е увеличил с 3.3% до почти 81 милиарда евро през първите шест месеца на годината, докато бизнесът с Китай се е свил с почти 3% до малко над 48 милиарда евро.

Вносът от Китай е намалял с почти 8% до 73.5 милиарда евро, докато този от САЩ е намалял с 3.4% до 46,1 милиарда евро, подкрепен от доставките на енергийни суровини.

"С оглед на настоящата геополитическа несигурност и очакваното нестабилно икономическо развитие, не само в САЩ и Китай, но и тук, в Германия, е трудно да се предвиди как ще продължи да се развива надпреварата“, казва още Махлейд. 

Европейската комисия, която контролира търговската политика на блока, определи временни мита в размер на до 37.6% върху електромобилите, внесени от Китай, за да се противопостави на несправедливите, според нея, субсидии. 

Институцията организира гласуване между страните членки, като общо 12 страни от ЕС са гласували в подкрепа на митата, четири са гласували против, а 11 са се въздържали.

Очаква се комисията да вземе предвид тези резултати при решението си дали да наложи окончателни мита върху вноса на китайски електрически превозни средства.