Има много възможности да се насладите на лятото. Има хора, които не обичат иновациите и избират традиционната ол инклузив ваканция в някой морски курорт. Но има и такива, които търсят алтернативни и по-малко известни убежища за свободното си време. 

Средновековното испанско село Ел Фонол в североизточната испанска провинция Тарагона попада във втората категория, защото носенето на дрехи там е забранено. Селото, основано през 14-и век, днес е превърнато в общност за хората, които искат да живеят в хармония с природата. 

В него има къмпинги, хотели, селски къщи, ресторанти и много други развлечения, но има и строги правила - снимането е забранено (освен ако нямате изрично позволение), изисква се пълна голота (ако времето позволява) и трябва да се проявява уважение към всички идеологии и култури. Списъкът с правила се разпространява върху плакати, които са разлепени навсякъде из селото. 

През 1998 г. изоставеното до този момент населено място отново става обитаемо. Семейството на Емили Вивес и Нурия Еспинал изграждат натуристкия курорт от руините на изоставеното село. Последният му жител го напусна през 50-те години на миналия век. 

За няколко години то се превръща в свежо градче с къщи и всичко необходимо за живеене. 

"Това, което ми носи най-голямо удовлетворение, е, че когато го купих, нямаше нито една плочка. Беше напълно разрушено и изоставено“, разказва пред El Pais Емили Вивес, който си спомня как как селото отново се е появило от пепелта като птицата Феникс. 

"Отне ни осем години, за да завършим целия екстериор и се получи наистина красиво. Но не искаме повече туристи. Ние сме добре така, както сме сега.”

През 1998 г. той и съпругата му се установяват в покрайнините на града в кемпер и с помощта на децата си започват да строят това, което днес е убежище за натуристи. „Това означаваше, че трябваше да се преместя в кемпер през зимата, беше адски студено“, спомня си Вивес.

Въпреки че изграждат основите на общността сравнително бързо, семейството преминава през доста перипетии.

Вивес инвестира 150 милиона песети (около 980 000 долара) от собствения си джоб, за да ремонтира мястото, като междувременно се сблъсква със съдебни проблеми повече от десетилетие, тъй като местни недоброжелатели го обвиняват, че извършва строителни работи без лиценз. 

Той се чувства преследван от властите, но намира утеха по улиците на Ел Фонол. Селото дори има собствена валута. Обществените съоръжения са негови и трябва да се спазват правилата, които той сам диктува.

Освен над 30-те правила, които трябва да се следват, единственото основно изискване в това кътче на света е да си натурист. 

"Натуризмът е философия, която се стреми да живеем в хармония с природата. То е като дърво с много клони. Може да се определи като "будизъм на екологията". Това е начин на съществуване. Не става дума само за практиката да сме без дрехи, макар че това също е част от този вид туризъм"

Ел Фонол разполага със 120 легла, разпределени между апартаменти, каюти и хостел. Освен това има къмпинг за кемпери, който може да се използва и за по-продължителен престой.

За да получите достъп до града и да използвате съоръженията, трябва да закупите ваучер за достъп на цена от €7.50 за ден, към който трябва да добавите и цената на настаняването. За редовните посетители се предлага годишна такса от 51 евро.

Сред горите от бор, бряст и ясен, начинът на живот в селото е доста прост.  "Животът ми, всъщност, е доста суров. Опитвам се да ям всичко, което мога да получа от моята органична градина“, признава Вивес, който  проповядва, че простотата е в основата на щастието.

Мирното съжителство е задължително на това място. И Вивес, и неговите доброволци организират дейности от понеделник до неделя. Има разходки и събития за празнуване на живота. 

"Занимаваме се с културни дейности. Имаме малко кино, ресторант, многофункционален нощен клуб, който използваме и за курсове по масаж или йога, работилници и много други неща. А в неделя има паеля за всички“, казва Вивес. 

Едно от най-важните правила и в същото време най-трудното за спазване е, че за да снимате в Ел Фонол, е необходимо разрешение от ръководството и хората, които искате да заснемете. Поверителността е един от най-ценните активи на общността, но понякога тя е застрашена от смартфоните на посетителите.  

"Снимките са забранени. Това е едно от правилата, които можете да прочетете на табелата на входа на селото, и е въпрос на уважение. Но когато правим паеля и искаме да направим групова снимка заедно с още 70-80 души, я правим и това е. Предлагам на хората, които не искат да бъдат разпознати на снимката, да обърнат лицата си настрани". 

По улиците на Ел Фонол можете да срещнете всякакви хора.

"Хората, които идват, искат да напуснат зоната си на комфорт. Но преди всичко, те са много интересни хора, с които да се срещате и да общувате. Има и много чужденци - най-вече холандци, белгийци, французи, англичани и германци, но и от други държави от цял свят. Любопитно е, че сме имали гости чак от Исландия, въпреки че ние никога не сме рекламирали там, имаме само един уебсайт."

Вивес обаче признава, че от финансова гледна точка цялото начинание е провал.  "Ще умра в Ел Фонол гол, но щастлив“, казва Вивес, който е категоричен, че не съжалява за усилията, вложени в курортното градче.  

"Като активист винаги съм се опитвал да разпространявам, насърчавам, обяснявам и защитавам какво представлява натуризмът и не съжалявам за нещата, които съм направил", казва още предприемачът.