Disney планира да похарчи най-малко 5 милиарда долара в Обединеното кралство и континентална Европа през следващите пет години, за да продуцира хитови филми и телевизионни предавания. Това заяви Ян Кьопен, президент на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, в интервю за Financial Times.

Компанията ще отделя около 1 милиард долара годишно в региона през следващите пет години във филми, стрийминг в Disney+, National Geographic и други телевизионни продукции.

Плановете на Disney се основават на скорошния успех на филми като "Отвътре навън 2" и телевизионния бизнес на компанията.

„Отвътре навън 2“ отбеляза 1.6 милиарда долара от глобални продажби на билети, а „Дедпул и Върколака“, който дебютира през текущото тримесечие, донесе повече от 850 милиона долара.

„Чувстваме се така, сякаш филмите отново са "в играта", което е фантастично“, заяви Коепен пред FT.

Коментарите му следват прогнозата на Disney за „умерено търсене“ в бизнеса с тематични паркове през следващите тримесечия, което понижи акциите с 1.1% в сряда.

Ян Кьопен ръководи търговския и оперативен бизнес на Disney в EMEA на над 130 пазара в региона. Отговорностите му включват работа с Disney+, филми, телевизия, лицензиране на съдържание и местни оригинални продукции, според уебсайта на компанията.