Седмица след като щатски съдия постанови, че притежаваната от Alphabet Google е монополизирала незаконно пазара на онлайн търсенето, Министерството на правосъдието на САЩ обмисля различни възможности, сред които и разделянето на технологичния гигант, оценяван на около 2 трлн. долара, информират New York Times и Bloomberg News.

Отделянето на операционната система Android е едно от решенията, които са били обсъждани най-често от адвокати на министерството, според двете медии.

Длъжностни лица също така обмислят евентуална принудителна продажба на програмата за реклами AdWords в онлайн търсачката на Google, както и евентуалното отделяне на интернет браузъра Chrome.

Говорител на министерството на правосъдието е заявил, че от ведомството анализират решението на съда и ще преценят подходящите следващи стъпки в съответствие с насоките на съда и приложимата правна рамка за антимонополни мерки.

Според същия говорител, все още не са взети никакви решения. Google планира да обжалва съдебното решение. Компанията е изправена пред друго антимонополно дело, заведено от Министерството на правосъдието, което се очаква да стартира през следващия месец.

Някои от другите опции на министерството включват принуждаването на Google да споделя данни с конкуренти и въвеждането на мерки, които ще предотвратят получаването на несправедливо предимство в сферата на AI продуктите, се посочва в публикациите, които се позовават на запознати източници.

По време на процеса стана ясно, че Google е платила на различни компании, сред които и Apple, над 26 млрд. долара само през 2021 г., за да остане търсачка по подразбиране в браузъра Safari. Тези сделки са й позволили да изгради монопол при търсенето и да потиска несправедливо конкуренцията, постанови съдията по делото.

Приказките за разделянето на Google са „само пожелания“, според Нил Чилсън, бивш главен технолог на щатската Федерална търговска комисия (FTC).

“Нищо в по-скоро стандартния антимонополен подход на съдия Амит Мехта не предполага, че разделянето на компанията е приемливо решение. Евентуално разделяне няма да повлияе на основното нещо, което съдът е сметнал за проблемно – ексклузивните договори за това Google да бъде търсачката по подразбиране”.

Малко след като съдията обяви своето решение, конкурентната търсачка DuckDuckGo предложи тези ексклузивни споразумение да бъдат забранени, информира The Guardian.

В присъдата, обявена миналата седмица, се посочва, че Google е нарушила антимонополните закони, харчейки милиарди долари, за да създаде незаконен монопол и да се превърне в глобалната търсачка по подразбиране.

Решението беше възприето като първата голяма победа за федералните власти в борбата с доминацията върху пазара от страна на големите технологични компании.

В последните четири години федералните антимонополни регулатори заведоха съдебни дела срещу Meta Platforms, Amazon.com и Apple, твърдейки, че компаниите поддържат незаконно монополи.

Microsoft постигна извънсъдебно споразумение с Министерството на правосъдието през 2004 г., след като беше обвинена, че е налагала своя браузър Internet Explorer на потребителите на операционната система Windows.

Според Алдън Абът, бивш главен съветник на FTC, отделянето на отделните бизнеси на Google би било “катастрофално”, но той смята, че това е малко вероятно.

“По делото срещу Microsoft през 2001 г. апелативният съд директно отхвърли разделянето на компанията, въпреки че нейното незаконно монополизиращо поведение не беше установено да създава благоприятна ефективност. Разделянето на Google вероятно няма да бъде разпоредено. Това е добре. Разделяне на компанията би било един от най-разрушителните в икономическо отношение актове в американските антитръстови анали”.