Често използвана шега сред жителите на Маклийн във Вирджиния е, че най-секретната организация със седалище в тяхното предградие на Вашингтон не е Централното разузнавателно управление (ЦРУ), а компания за сладкарски изделия и продукти за домашни любимци.

Тук втората най-богата фамилия в САЩ управлява Mars Inc - производителя на шоколадовите изделия M&M и храните за домашни любимци Pedigree, от необозначена сграда, на която няма фирмено лого или някакви други отличителни знаци.

Дори офисите на ЦРУ имат табела за изход от парка около тях.

От Forbes определят състоянието на фамилията Марс на 117 млрд. долара, като в САЩ по-богати от тях са само представителите на фамилията Уолтън, чието състояние възлиза на 267 млрд. долара. Уолтън притежава веригата магазини Walmart.

По-голяма част от богатството на фамилията Марс идва от едноименната компания - един от малкото конгломерати, които се отказват от листване на борсата в полза на запазване на потайността.

От компанията казват, че това ѝ позволява да взема решения в дългосрочен план без да се притеснява от това, че акционерите гледат под лупа резултатите ѝ за всяко тримесечие.

Тъй като е непублична компания, това също така означава, че ако някакво голямо придобиване се окаже неуспешно, Mars не е поставена под натиск от страна на фондовия пазар да предприеме обезценки на активи, което ѝ осигурява по-голям апетит към риск, информира Reuters, позовавайки се на интервюта със запознати със стратегията на компанията източници.

Интервютата с тези хора, пожелали анонимност поради споразуменията за конфиденциалност, които са подписали, хвърлят светлина върху това как Mars, която разполага с много кеш и доминира в хранителните категории, в които развива дейност, взема решение да направи най-големия си залог в ползва на разрастването – придобиването на стойност 36 млрд. долара на производителя на пакетирани храни Kellanova, което беше обявено вчера.

Говорители на Mars и Kellanova са отказали да коментират подробности около преговорите.

Придобиването е кулминация на множеството сделки на Mars през последните три десетилетия, които наброяват най-малко 185 на обща стойност 81 млрд. долара, според информация, която компанията за пазарни проучване Dealogic е проверила и събрала.

Множество сделки

Начело на тази експанзия посредством придобивания през последните три десетилетия е Валери Марс - 65-годишната правнучка на Франклин Кларънс Марс, който основава компанията като фабрика за бонбони през 1911 г., твърдят запознати източници.

Докато повечето членове на фамилията Марс се оттеглят от компанията и поставят свои доверени лица в управлението ѝ, Валери остава и оглавява повечето от големите сделки, в това число придобиването за 23 млрд. долара на производителя на дъвки Wm. Wrigley Jr. Company през 2008 г. Сделката беше осъществена с финансова подкрепа и от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

В резултат на това годишните нетни продажби на компанията нараснаха от малко над 10 млрд. долара, когато Валери Марс се присъединява към нея през 1996 г., до над 50 млрд. долара през тази година.

Докато се подготвя да се оттегли по-късно през годината от поста старши вицепрезидент, отговарящ за корпоративното развитие, Валери Марс помага на главния изпълнителен директор Пол Вайраух, който оглавява преговорите по сделката с главния изпълнителен директор на Kellanova Стив Кейхилейн.

Компанията, която стои зад марките Snickers и Twix, вече имаше голям пазарен дял в категориите на шоколадите, дъвките и храните за домашни любимци и търсеше възможности за инвестиции в нови бизнеси, като солените пакетирани храни и зърнените закуски в международен план, където Kellanova - производител на марки, като Pringles и Cheez-It, е силна, казват от двете компании.

Някои от конкурентите на Mars също са обмисляли сделка за Kellanova, но били притеснени от цената и от дългия регулаторен преглед, който се очаква.

Mars и Kellanova се надяват, че антимонополните регулаторни органи ще одобрят сделката през първото полугодие на 2025 г. заради ограниченото припокриване на техните продукти, но са си предвидили до 2 г. за финализирането ѝ, в случай че този процес се проточи, става ясно от уведомление до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Големи надежди за отделянето

Преговорите между двете компании започват през последните няколко месеца, след като Kellanova финализира отделянето си от WK Kellogg, която запази бизнеса със зърнени закуски на компанията майка в Северна Америка.

Кейхилейн и бордът на директорите на Kellanova обаче имали големи надежди за акциите на новата компания, а от Mars не смятали, че могат да отговарят на техните очаквания за цената, според същите източници.

Акциите на Kellanova обаче изпитваха затруднения след отделянето през октомври, като се търгуваха под дебютната си цена на борсата през по-голяма част от времето от тогава, което се дължеше на опасенията на инвеститорите относно ценовата инфлация и въздействието на лекарствата за отслабване върху потребителското търсене.

Едва след като базираната в Чикаго компания завишава годишната си прогноза за органични продажби и печалба по-рано през този месец, а Reuters информира, че Mars искат да придобият Kellanova, акциите на компанията поскъпнаха с около една трета.

Покупната цена, която Mars, в крайна сметка, предлага е 16.4 пъти колкото коригираните парични потоци на Kellanova за 12-месечен период и съответства на други сделки сключени наскоро в сектора.

Тя също така се оказва достатъчна, за да убеди основните акционери в компанията - W.K. Kellogg Foundation Trust и заможната фамилия Гръндс, да подкрепят сделката.

Повечето от конкурентите на Mars не разполагат с толкова дълбоки джобове, за да осъществят сделка от подобен мащаб. Mars е разполагала с 6.6 млрд. долара кеш към края на декември, както и достъп до 4 млрд. долара кредитни линии, според рейтигновата агенция S&P Global. Тя също така е убедила банки да ѝ отпуснат 29 млрд. долара за сделката, според уведомлението до SEC.

Годишните дивиденти на Mars са едва около 600 млн. долара, което е доста по-ниско като процент от паричните потоци, в сравнение с това, което плащат повечето други компании за пакетирани стоки, казват от S&P. Това обаче отразява желанието на фамилията да реинвестира в бизнеса.