Стартъп компания за киберсигурност Wiz, която миналия месец отхвърли оферта за придобиване на стойност 23 млрд. долара от страна на компанията майка на Google - Alphabet,ще отвори свое седалище в Европа в Лондон.

Този ход представлява сериозен импулс за стремежите на Великобритания да се превърне в глобален технологичен център.

Новият офис, който е първият за компанията в Европа, ще бъде ръководен от съоснователя на Wiz и ръководител на развойната дейност в компанията Рой Резник, който се мести от Израел в британската столица - като знак за амбциите на компанията в региона.

Wiz вероятно ще започне да наема служители, като се стреми да увеличи броя им във Великобритания със 100 до края на тази година и да генерира 35% от общите си приходи в Европа, Близкия изток и Африка до края на следващата.

Wiz вече има няколкостотин служители във Великобритания, но те работят в сферата на продажбите и маркетинга и нямат офис. Плановете за набиране на персонал включват изграждане на инженерните, изследователските и развойните дейности на компанията в Европа.

Wiz предлага решения за сигурност на корпоративни клиенти, които ползват облачните услуги на доставчици, като Amazon Web Services и Microsoft Azure. Тя работи с компании, като Asos, Централната банка на Англия и Revolut във Великобритания, както и с Shell, BMW и LVMH в Европа.

“Обединеното кралство е регион с много водещи глобални марки и едни от най-добрите служители, поради което гледаме на него като на ключов за разрастването на Wiz,” казва Резник пред The Guardian.

“Организации на този пазар възприемат облачните услуги и се възползват от трансформиращото въздействие на изкуствения интелект (AI). В същото време, за момента едва 10% от данните са мигрирани в облака, а ние виждаме почти неограничен потенциал за растеж”.

Компанията генерира годишни приходи от 350 млн. долара през миналата година и се очаква тази година цифрата да достигне 500 млн. долара. Целта на Wiz е да достигне 1 млрд. долара годишни приходи и след това да обмисли своите стратегически опции.

Alphabet водеше преговори за придобиването на Wiz в опит да догони Microsoft и Amazon на супер конкурентния пазар на облачни услуги.

Миналия месец шефовете на Wiz признаха, че е трудно да се отказват такива изгодни предложения, но казаха, че целта остава растеж и първично публично предлагане (IPO).

От базирания в Ню Йорк стартъп обаче са казвали, че планират да се листнат на Нюйоркската фондова борса, а не в Лондон.

Регулаторен контрол 

За сделката с Alphabet имаше скептицизъм, че ще бъде одобрена от регулаторните органи, тъй като регулаторите се стремят да втвърдят позицията си спрямо сделките на големите технологични компании.

През юни Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия (FTC) сключиха сделка за разследването на основните действащи лица на AI пазара, в това число Microsoft, OpenAI инNvidia.

През декември миналата година Adobe се отказа от планираното придобиване за 20 млрд. долара на по-малкия си конкурент Figma, след като европейски и британски регулатори изразиха опасения, че сделката ще елиминира конкуренцията на пазара на софтуер за продуктов дизайн.

Wiz обяви през май, че е набрала 1 млрд. долара финансиране при оценка от 12 млрд. долара, като в кръга са се включили компании, като Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners и Thrive Capital. Компанията е набрала общо 1.9 млрд. долара от основаването си през 2020 г.